– Jag har tagit mig ut på terrassen en gång. Men jag vet inte hur jag skulle komma ner till vattnet. Just nu är dessutom infektionsrisken för hög så jag kan inte bada ändå, säger den 51-åriga Sandabon.
Det var den 28 juni som olyckan var framme på Vretgränd, när Maj Brand skulle cykla hem från Strängnäs resecentrum. Ironiskt nog hade hon just denna eftermiddag valt den vägen för att slippa cykla vid ett vägarbete på Mariefredsvägen.
– Plötsligt såg jag att en bit av asfalten var avskalad. Det var ett ungefär fem centimeter djupt schakt som det låg grus över. Jag ville inte ramla i gruset så jag saktade ner. Bakhjulet släppte i gruset och jag försökte parera men då fastnade framhjulet vid asfaltskanten, berättar hon.
Hennes vänstra ben hade kilats fast mellan cykelramen och framdäcket. Hon är själv sjuksköterska, och förstod att det hade gått illa när hon såg hur pedalen liksom satt fast i vristen.
– Jag drog loss den och då såg jag hur foten bara föll ner 180 grader, berättar hon.
Det blev ambulansfärd till Mälarsjukhuset där det konstaterades att såväl skenben som vadben var brutna. Den senare frakturen ska få självläka, men skenbenet fixerades med en så kallad märgspik som går från knä till fot.
– Det är skönt att slippa gips på sommaren, säger hon.
Vad som gör henne arg är att vägarbetet inte var markerat på något vis. Hade det varit det, menar hon, hade hon hunnit bromsa tidigare. Hon är också besviken på Strängnäs kommun, som inte agerat eller reagerat efter telefonsamtal på olycksfredagen och ett mejl från hennes make måndagen därpå.
Göran Swensson på kommunens teknik- och servicekontor hade varit på plats vid Vretgränd ett par dagar före olyckan, och då gjort bedömningen att schaktet inte utgjorde någon fara eftersom det var uppfyllt med grus till gatans nivå. När han på olycksfredagen fick kännedom om vad som hade hänt hade han semester, men dagen därpå besökte han platsen på nytt.
– Det fanns en liten grop i kanten på asfalten. Jag bedömer inte att den hade orsakat någon kullkörning. Kanske kom hon i hög fart och att det låg rullgrus på asfalten? funderar han.
Han konstaterar att det är kommunens ansvar att se till schakten, och beklagar konsekvenserna för Maj Brand. Han uppmanar henne att skriva till kommunen och begära ersättning.
– Då lämnar vi det till vårt försäkringsbolag som gör en utredning för att komma fram till om kommunen varit försumlig eller inte. Om vi varit det så ersätter vår försäkring henne och vi betalar självrisken, säger han.