–­ Det här ska bli spännande och jag hoppas kunna ropa hem några av Margareta Harströms textilverk, säger Mariefredsbon Mona Skoglund när hon anländer till Callanderska gården på lördagsmorgonen.

Hon har sällskap av dottern Lisa Skoglund Kangasniemi och de är tidigt på plats för att spana in föremålen under visningstimmen. Det är de inte ensamma om. En bra stund innan auktionen drar igång myllrar det av spekulanter på gårdsplanen framför huset.

– Halva grejen med att komma hit är att få uppleva Björn Brolin som är auktionsförrättare. Han är så bra och det är kul att han ställer upp, säger Lisa Skoglund Kangasniemi som inte är främmande för att ropa hem en tavla av Mariefredsprofilen Harry Karlsson.

Artikelbild

| Mona Skoglund och dottern Lisa Skoglund Kangasniemi kom för att ropa hem några av textilkonstnären Margareta Harströms verk.

Hembygdsföreningens Nilla Appelberg och Leif Karlsson sorterar tavlor och sneglar upprymt mot den växande folkmassan som går runt och klämmer och känner på auktionsgodset.

– Det är första gången vi håller gårdsauktion och det känns jättekul. Vi har fått i ordning allting i god tid och nu ska vi bara bli av med grejerna också, säger Nilla Appelberg och fortsätter:

– Vi behöver få in pengar till vår renoveringsfond och vi är evigt tacksamma för alla bidrag till dagens auktion.

Hon berättar att en stor del av prylarna är donerade av textilkonstnären Margareta Harströms döttrar.

Artikelbild

| Laila Elofsson och sonen Mikael Elofsson spanar in en världsatlas från 1948, respektive en bödelsyxa uunder visningen.

Den, numera, pensionerade utroparen och Mariefredsprofilen Björn Brolin delar frikostligt med sig av sina kunskaper under visningen. Till dagens auktion har han gjort en tillfällig comeback och han tror det blir många lyckade avslut.

– En lyckad auktion ska innehålla en bra blandning på det som säljs. Utbudet här är inte jättestort men här är bra grejer som kommer från lokala stjärnor och det är alltid eftertraktat, säger han.

Artikelbild

| Björn Brolin och sonen David Brolin gillar Mariefredskonst.

Han gillar auktionens Mariefredsförankring och tror att det är många föremål som kommer att få nya ägare innan showen är över.

– Det är framför allt saker som kommer att gå för en rimlig penning. Här har alla råd att vara med och buda, säger han och greppar käpp och auktionsklubba. Det börjar dra ihop sig.

Artikelbild

| Hembygdsföreningens Nilla Appelberg och Leif Karlsson hoppas på bra bud som ska ge intäkter till renoveringsfonden.

En minut efter utsatt tid kliver Björn Brolin upp på ett brunnslock och harklar sig. Det är dags för show.

– Du där, gå och sätt dig, säger han högt och pekar på en äldre herre i folkhavet framför sig.

Artikelbild

| Utroparen Björn Brolin tipsar Sara Ekström om en Olle Karlsson-tavla.

Han blir såklart åtlydd – av samtliga som är på plats. Stämningen är både spänd och munter.

– Kom ihåg, var nu generösa när ni lägger era bud. Nittio procent av intäkterna går till mig och resten till hembygdsföreningen, säger Björn Brolin.

Artikelbild

| Inga bud på tom mage. Caj Thorén och Ulrika Fredlund Olsson passar på att ta en varmkorv innan auktionen drar igång.

Därefter går det undan. Tavlor av Harry Karlsson, Margareta Harström och Olle Karlsson finner nya ägare i ett rasande tempo och mellan skratten och kluppsmällarna passar Björn Brolin på att bjuda på några lektioner i budvett.