Linje 631 trafikerar sträckan Rosenfors–Härad–Vansö kyrka–Kasernskogen–Vasaskolan–Resecentrum–Sundby park–Karinslundsskolan. Vid den sistnämnda hållplatsen ska den vara framme klockan 08.22, enligt aktuell tidtabell.

– Bussen åker först förbi skolan eftersom man inte ska släppa av skolbarn på fel sida av den hårt trafikerade gatan. Sedan vänder förarna vid Sundby park för att stanna utanför skolan på tillbakavägen, berättar Emma Öhman.

Men måndagen den 10 september fungerade uppenbarligen inte transporten som den borde.

Artikelbild

Emelie Öhman rasar efter att en busschaufför vägrat att köra låg- och mellanstadielever från bland annat Härad till deras skola på Tosterön. Bussbolaget hänvisar till en kommunikationsmiss.

– Chauffören stannade i Sundby park. När flickan då påpekade att de skulle vidare till Karinslundsskolan blev han irriterad och sur. Det hjälpte inte att flickan berättade vad som gällde. Han pratade i stället om att ringa upp sin chef, berättar Emma Öhman.

– Det slutade med att barnen fick gå sista biten till skolan, varför de blev sena. Det är inte okej, vi pratar bland annat om småbarn från lågstadiet – det här känns ju väldigt nonchalant, fortsätter hon.

Häradsbon publicerade ett inlägg om händelsen på Facebook där flera andra drabbade föräldrar gav henne rätt i kritiken.

Skolan är informerad om att bussen inte körde eleverna hela vägen.

– Vi tog tag i problemet direkt och kontaktade bussbolaget. Det är överenskommet att barnen inte ska släppas av på höger sida av Sundbyvägen utan att det ska ske efter att bussen vänt i Sundby park, konstaterar rektorn Vivianne Lötvik.

– Skulle samma sak hända igen tar vi upp det med bolaget, fortsätter hon.

Karinslundsskolan har även en vakt som varje morgon står vid hållplatsen för att ta emot barnen.

Gert Pedersen är tillfällig trafikledare på Bergkvara buss i Strängnäs.

– Egentligen ska du prata med vårt huvudkontor i Kalmar, säger han.

Problemet är dock att den ansvarige i Smålandsmetropolen befinner sig på semester.

– Alla andra dagar har transporterna funkat, men i måndags slog det inte igenom, Så chauffören har inte haft i sin färdbeskrivning att köra hela vägen till Karinslundsskolan, konstaterar Gert Pedersen.

Din kommentar till att han blev sur och irriterad?

– Låter inte bra, även om han inte fått rätt instruktioner så borde han ha kört den lilla extra sträckan.

Har du pratat med aktuell chaufför?

– Nej, jag jobbar bara extra här och kände inte ens till den här händelsen förrän du ringde.

Vi sökte även driftchefen Paul Lind för en kommentar men han var inte anträffbar.

Emil Berglund, kommunikatör på Sörmlandstrafiken, skriver i mitt mejl till tidningen:

"Jag har talat med vår trafikutvecklare och har lite mer info om bakgrunden till händelsen (vi har inget kundärende kopplat till det hela). Han bekräftar det du berättade att du hört från Bergkvara: Bussen ska gå fram till skolan och en av deras förare hade inaktuell information. Det verkar sålunda ha varit en engångshändelse, vilket vi såklart beklagar för alla inblandade".