Foto:

Dags att rösta: Välj vilka som ska bestämma i kyrkan

Strängnäs
annons

På söndag kan Svenska kyrkans 5,2 miljoner röstberättigade medlemmar välja vilka som ska få bestämma i kyrkan under de kommande fyra åren.

Nästa år röstar vi om vilka som ska bestämma i riksdagen, landstinget och kommunen. Kyrkan styrs på ett liknande sätt. I stället för riksdag finns kyrkomötet. Det är ett råd med 251 medlemmar, som utses just genom kyrkovalet. Kyrkomötet och beslutar om övergripande frågor som kyrkans nationella budget, reglemente och vilka psalmer som ska finnas med i psalmboken.

I Sverige finns sedan 13 stift, alltså regioner med en domkyrka och en biskop i varje. Stiften styrs av stiftsfullmäktige som bestämmer över den regionala kyrkoavgiften och verksamhetsmål.

Men varje församling har också en egen ledning, närmare bestämt kyrkofullmäktige, som bestämmer om frågor som rör kyrkan eller kyrkorna i den egna församlingen. I Strängnäs stift finns det 45 församlingar och nio pastorat, alltså grupper av församlingar. Kyrkofullmäktige fattar bland annat beslut om verksamheterna som ska finnas i församlingens kyrkor, till exempel körer, ungdomsverksamheter och soppluncher.

Till skillnad från i riksdagsvalet röstar man inte på ett parti, utan på en nomineringsgrupp.

— Det är för att man vill särskilja det från politiska partier. Grupperna är inte partipolitiska på samma sätt som tidigare när kyrkan och staten fortfarande hängde ihop, säger Miriam Arrebäck, kommunikatör i Strängnäs stift.

Flera partier har fortfarande egna nomineringsgrupper, men de har fått sällskap av en mängd opolitiska alternativ.

— Det har blivit en ganska stor fråga. Många tycker inte att kyrkan ska vara en partipolitisk arena, säger Miriam Arrebäck.

Totalt är det omkring 325 000 röstberättigade personer i Strängnäs stift, men valdeltagandet beräknas vara lågt. I förra valet röstade bara 11,6 procent.

Så funkar det på valdagen

Du måste ha fyllt 16 år för att få rösta. Alla röstberättigade ska ha fått sitt röstkort hemskickat i en orange folder i slutet av augusti. På röstkortet står det också var och mellan vilka tider du kan rösta. Om du inte har fått något röstkort ska du kontakta din församling.

När du går till vallokalen ska du ta med dig ditt röstkort eller legitimation. Om du röstar i någon annan lokal en den i din församling måste du ha med dig röstkortet.

Av valförrättaren får du tre valkuvert. Välj sedan vilka röstsedlar du vill ha. Du kan ta med dig flera olika in bakom skärmen för att ingen ska se vad du väljer, men du får bara stoppa en sedel i varje. Vita valsedlar är för valet till kyrkofullmäktige, rosa till stiftsfullmäktige och gula till kyrkomötet. Förslut kuverten och överlämna dem till valförrättaren tillsammans med ditt röstkort.

Om du har några frågor kan du be valförrättaren om hjälp.

Källa: Svenska kyrkan

Så många personer röstade 2013

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö: 1 249 av 10 037 röstberättigade (12,4%)

Mariefreds församling: 457 av 3 178 (14,4%)

Stallarholmens församling: 309 av 2 154 (14,4%)

Vårfruberga–Härad församling: 209 av 1 362 (15,4%)

Åker–Länna församling: 326 av 2 566 (12,7%)

Källa: Svenska kyrkan

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanSträngnäs
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka