Nu är det bestämt att det blir folkomröstning i skolfrågan den 9 september, samma dag som de allmänna valen. Det bestämde kommunfullmäktige på måndagskvällen, helt i enlighet med det förslag som tidningen skrev om i slutet av maj. Det blev ingen som helst politisk debatt i Paulinska salen.

– Jag tolkar den tystnaden som att fullmäktige är redo att gå till beslut, sa Leif Lindström (S) innan han slog klubban i bordet.

"Hur vill du att skolstrukturen i Strängnäs kommun ska vara?" Så kommer frågan på röstsedlarna att ställas, och medborgarna har sedan tre alternativ att ta ställning till. Företrädare för det folkinitiativ som är bakgrund till omröstningen är, som tidningen har berättat tidigare, på det stora hela nöjda med hur frågor och svar har formulerats.

Vid tidpunkten för valet kan skolstrukturen redan vara ändrad. Beslutet om nedläggningen av flera skolor är överklagat och har ännu inte vunnit laga kraft. Förberedelser pågår dock för en ändrad skolstruktur från och med höstterminens start.

SÅ HÄR KOMMER ALTERNATIVEN SE UT I FOLKOMRÖSTNINGEN:

• Gör vår test-omröstning. Hur skulle du rösta om det var folkomröstning i dag? Svara på frågan nedan.

[custom-embed script="PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiIGNoYXJzZXQ9InV0Zi04IiBzcmM9Imh0dHBzOi8vc2VjdXJlLnBvbGxkYWRkeS5jb20vcC8xMDAzNTE3OS5qcyI+PC9zY3JpcHQ+Cjxub3NjcmlwdD48YSBocmVmPSJodHRwczovL3BvbGxkYWRkeS5jb20vcG9sbC8xMDAzNTE3OS8iPkh1ciB2aWxsIGR1IGF0dCBza29sc3RydWt0dXJlbiBpIFN0cuRuZ27kcyBrb21tdW4gc2thIHZhcmE/PC9hPjwvbm9zY3JpcHQ+"]