– När beslutet att lägga ner skolan verkställdes insåg vi att en naturlig mötesplats för Häradsborna skulle försvinna. Här fick vi som förening ett tomrum att fylla och det vill vi göra, säger Maria Andersson som är ordförande i Härads Hembygdsförening.

På senare år har föreningen satsat på familjeaktiviteter genom att bland annat starta Häradsdagen och återuppliva det traditionella midsommarfirandet i byn.

– Klassiker som med julgransplundring i bygdegården lever vidare och så försöker vi bjuda på byns historia genom att arrangera bild- och filmvisningar.

Artikelbild

| Ordförande Maria Andersson och ledamoten Elin Arnqvist, i Härads hembygdsförening.

Satsningen på fler familjeaktiviteter har resulterat i ett ökat medlemsantal och hembygdsföreningen säger sig känna medvind.

– Chansen att få synas på Strängnäs resecentrum känns jättekul och förhoppningsvis var det en nöjd bybo som nominerade oss. Att bli en av de tio framröstade föreningarna skulle vara som grädden på moset och ett bevis på att hårt arbete lönar sig, säger Maria Andersson.

Härnäst vankas valborgsfirande i bygdegården, ett arrangemang som Härads bygdegårdsförening håller i.

– Då brukar vi vara med och hjälpa till och vi hoppas så klart att många vill vara med och fira, säger Maria Andersson.

Artikelbild

| Hembygdsgården är även hembygdsföreningens hemmaborg.

Det är Företagarna och Strängnäs kommun som vill lyfta fram det lokala föreningslivet på Strängnäs resecentrum. I mars har Strengnäs Tidnings läsare kunnat nominera föreningar som de vill se porträtterade. 20 stycken har valts ut, och det är dessa som nu presenteras närmare i tidningen. När samtliga 20 artikeldelar är publicerade öppnar omröstningen, som sedan pågår till 12 maj.