För tionde gången hölls Kreativa sommarmarknaden. Det var stor uppslutning till marknaden av både besökare och utställare. Över 40 personer visade upp och sålde sina varor. Bland stånden fanns bland annat mathantverk, blommor, smycken, sytt och stickat hantverk samt keramik.

– Nu har vi byggt upp ett varumärke. Därför har vi utställare från Stockholm till Örebro och besökare från Norrköping till Uppsala som kommer hit, berättade marknadsgeneralen Viktoria Bäck Eriksson.

Under dagen var det också linedanceuppvisning, musikframträdande av musiker som spelade folkmusik samt uppvisning av cirkuskonster, som framfördes av de elever som under veckan hade gått på cirkusskola i Stallarholmen.

Artikelbild

En del besökare passade också på att äta på marknaden.

Hanna Thuvesson besökte marknaden med sin mamma Elisabeth Larsson.

– Det är en jättebra marknad, tyckte Hanna Thuvesson.

– Min syster brukar sälja på slottsmarknader så jag vet hur marknader fungerar. Jag tycker att det är kul att gynna dem som säljer, sa Elisabeth Larsson.

De båda köpte barnkläder till Hannas dotter Wera. De handlade av Mathilda Westman Prevell, som både designar och syr barnkläderna själv.

Artikelbild

Hanna Thuvesson besökte marknaden med sin mamma Elisabeth Larsson.

– Att sy och stå på marknader är min hobby. Även om man blir trött av att stå på marknad ger det energi dagen efter för jag får många positiva kommentarer. De som handlar säger att det jag syr är fint, sa Mathilda Westman Prevell, som kom från Farsta.

En utställare som har sitt hantverk som jobb var Lena Arleij, som bor utanför Stallarholmen. Hon jobbar deltid som bildlärare och deltid som keramiker. Lena Arleijs stil är inspirerad av medeltiden.

Artikelbild

Lena Arleij sålde sin keramik.

– Jag fick inspirationen till min stil av en slump. Jag blev bjuden på en stor fest med medeltidstema och ombedd att göra en mugg till alla. Sedan började jag forska om medeltida keramik. Jag besökte museum och tittade i deras arkiv, berättade Lena Arleij.

En bit därifrån hade Pia Bjurshagen sitt marknadsstånd. Hon sålde hemsydda väskor, sydda av gamla jeans, men också lapptäcken som hon också hade gjort själv.

Artikelbild

Mathilda Westman Prevell berättade att hon både designar och syr barnkläderna själv.

– Jag har hållit på i 20 år. Det började med att min då 13-årige son kom hem med ett mönster på lapptäcke som han ville att jag skulle sy. Efter det ville hans lillebror också ha ett lapptäcke och sedan var jag fast, berättade hon.

Nu är Pia Bjurshagen med i ett hantverkskooperativ i Rademachersmedjorna i Eskilstuna och åker också runt på marknader.