Åtskilliga kläder, prylar och vinylskivor, från sekelskiftet fram till 1980-talet, kommer att byta ägare vid Gula industrihuset i Stallarholmen på lördag.

– Det blir en heldag med såväl försäljning som workshops och underhållning. Vi får hit 26 stycken väldigt vassa säljare från hela Mellansverige och de håller hög klass på sina sortiment, berättar Kersti Olin.

Hon har tackat nej till alla som hört av sig med önskan att komma och sälja retro- eller nyproducerade plagg.

– Vintagefestivalen är ingen loppis, det ska vara genuint och gärna lite mer än en vanlig marknad, säger hon.

Festligheterna äger, liksom tidigare år, rum utomhus där också mannekänguppvisning och rockabillyunderhållning sker. Temat på årets festival är kvinnliga banbrytande designers som haft stort inflytande på sin samtid.

– Catwalken kommer att domineras av lokala modeller som bär upp plagg och accessoar av Augusta Lundin, Coco Chanel och Vivienne Westwood. Det kommer att bli grymt häftigt.

Ett flertal veteranbilar och äldre motorcyklar kommer att parkeras med Mälarstranden som fond och nytt för i år är att sömmerskan Anna Connydotter kommer finnas på plats och hålla workshop.

– Hon kommer att visa hur man bäst byter knappar i en gammal kappa eller lappar ett par kära jeans på ett bra sätt.

Retrofrisören Gillian Lindberg-Lundin, från Överselö, kommer även i år finnas på plats och hjälpa folk som vill piffa till "barret" inför lördagskvällen.

– Det blir drop-in och 20 svinryggar borde jag hinna med, men då kommer det att gå i ett här, säger hon.

Är det lätt att hitta vintagekläder med rätt passform?

– Det är utan tvekan så att våra kroppar har förändrats de senaste 50 åren. Vi har blivit både längre och större. Det var avsevärt både kortare ärmar och smalare midjor tidigare, så det kan vara bra att gå upp några storlekar när man kikar på vintageplagg, säger Kersti Olin.