26-åringen som misstänks för grov stöld och grovt häleri häktades den 12 februari. Han tros ha varit en av två personer som den 31 juli i fjol stal ovärderliga begravningsregalier av guld och ädelstenar.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten har nu en andra gång begärt mer tid till förundersökningen, vilket 26-åringens advokat Tobias Enochson gått med på.

"Ett antal föremål är skickade till nationellt forensiskt center för analys. Ett flertal mobiltelefoner är tömda och innehållet håller på att gås igenom. Vittnesförhör sker fortlöpande. Nytt förhör med misstänkt är inplanerat till fredag 15 mars." skriver Isabelle Bjursten till Attunda tingsrätt, där ärendet ligger.

Artikelbild

26-åringen nekar till brott men har i förhör gjort vissa medgivanden. Enligt Kriminalvården ville han "hjälpa en vän att undgå skadestånd genom att lämna tillbaka stöldgods som vännen då var misstänkt för att ha stulit".

Vännen är den 22-åring som den 22 februari dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för stöld av regalierna. Efter att ha varit spårlöst borta sedan juli dök de plötsligt upp i Åkersberga, natten innan rättegången mot 22-åringen – som ditintills nekat – skulle avslutas.

På stödgodset fanns dna från både 26-åringen och 22-åringen, som då valde att erkänna.

Domen mot 22-åringen kan överklagas senast den 15 mars.

Artikelbild

Åklagaren har nu till den 28 mars på sig att väcka åtal mot 26-åringen.