• På torsdagen tog TV3:s Efterlyst, där Hasse Aro är programledare, upp domkyrkokuppen igen. Foto:
  • Brottsmålsadvokaten Martin Cullberg uttalade sig om fynden av regalierna i Efterlyst. Foto:
  • Regalierna hittades i en soptunna markerad med texten "bomb". Tunnan var placerad på en bil på en parkering i Åkersberga, den ort där den åtalade 22-åringen är hemmahörande.
  • Filippo Bassini, gruppchef för artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen, med kammaråklagarna Isabelle Bjursten och Reena Devgun på den presskonferens där åtalet mot 22-åringen presenterades. Foto:
  • Här på en pendlarparkering vid Båthamnsvägen hittades bilen med soptunnan, enligt polisen. Foto:
1/

Advokaten i Efterlyst slår fast – det finns fler skyldiga: "De har bevisat det"

Strängnäs/Åkersberga

Tidigare i veckan hittades vad som av allt att döma är de stulna domkyrkoregalierna i ett sopkärl i Åkersberga. Nu släpper polisen de första bilderna från fyndplatsen.

På torsdagen togs fallet än en gång upp i Efterlyst, som var bland de första att publicera bilden.

Efter fyndet har åklagare och polis varit knapphändiga med uppgifter, men på torsdagen släpptes de första bilderna från parkeringen i Åkersberga.

Kammaråklagare Isabelle Bjursten från riksenheten mot organiserad och internationell brottslighet berättar mer.

Vad kan du säga om hur och när soptunnan hittades?

– Den hittades natten mellan den 4 och 5 februari, på en infartsparkering i Åkersberga. Soptunnan är ett sådant där större kärl som man slänger soppåsar i och den låg i sin tur på ett biltak.

– Soptunnan var ju ganska uppseendeväckande placerad och man har dessutom sprejat "bomb" på den. Väldigt mycket talar för att man ville att det skulle bli uppmärksammat.

Råkade någon hitta föremålen eller fick polisen tips?

– Vad vi vet i nuläget är det en slump, så till vida att en person träffar på det här.

Det är sagt att en väktare gjorde fyndet. Var det så?

– Jag är inte helt säker på den uppgiften, om det var en väktare eller en polispatrull. Det var i vart fall inte en privatperson.

Det stod "bomb" på tunnan. Inkallades någon slags expertis eller kollades tunnan direkt?

– Det kan jag inte kommentera, men när man väl öppnar det här kärlet så ser man ganska snabbt att de här föremålen finns i kärlet. Detaljer om vad som ytterligare fanns i kärlet eller hur föremålen låg vill vi behålla för oss själva ett tag, säger Isabelle Bjursten.

Huruvida polisen kunnat spåra varifrån soptunnan kommer vill Isabelle Bjursten inte kommentera.

Bilen som tunnan låg på, är den intressant för utredningen?

– Vi kan inte se någon koppling till den utan det tycks vara att man valt den på måfå. Vi har ändå undersökt den – hellre säkra lite för mycket än för lite, allra helst i den här typen av mål – men bilen har eller ska återlämnas till ägaren.

Fyndområdet, är det i sig intressant?

– Jag har ju sett på en karta hur det ligger och som jag fattar det är det en infartsparkering där man kan ställa bilen för att ta sig in mer centralt i Stockholm. Parkeringen ligger i anslutning till Åkersberga station.

Isabelle Bjursten konstaterar att det är ett tättbebyggt område där många människor rör sig.

– Just därför efterlyser vi tips. Det är inte osannolikt att någon har sett något, säger hon.

Vilka slags iakttagelser är intressanta?

– Det är framför allt hur den här soptunnan har kommit till parkeringen, hur den har kommit upp på biltaket, av vem eller vilka, hur de har kommit till eller från platsen ... alla iakttagelser av den typen är väldigt intressanta för oss och inte bara på själva parkeringen. Kärlet måste ju ha transporterats dit på något sätt.

Har ni kunnat säkra dna eller andra spår ännu?

– Det kan jag inte kommentera. Vi jobbar på och har en ganska tajt tidsram. Föremålen undersöks nu på olika sätt och vilka eventuella fynd som görs kan vi offentliggöra så småningom.

Har fyndet gjort att ni kunnat ringa in fler personer i utredningen?

– När det gäller nya misstänkta är det också en del av förundersökningen som vi inte kan kommentera.

Under torsdagens avsnitt av Efterlyst i TV3 togs fallet upp på nytt med anledning av fyndet. Där kommenterade brottmålsadvokaten Martin Cullberg regaliernas upphittande.

– Det är uppenbart att man vill att de här sakerna ska hittas. Man kan fundera över varför man gör så här, jag tror att de här killarna har insett att det inte går att sälja de här sakerna eftersom de är för heta på marknaden och det är för stor risk att ha sakerna hemma för om det blir husrannsakan är det kört. Kanske vill man också hjälpa den åtalade, säger Martin Cullberg.

– Det är ett extremt risktagande, du utsätter dig för att bli iakttagen av vittnen, du kan lämna spår och du lämnar tillbaka saker som också kan ha saker på sig. De har varit angelägna om att sakerna skulle upptäckas direkt, säger Martin Cullberg.

Hasse Aro: Han som är åtalad bor i Åkersberga, är det en slump? …

– Det tror jag inte.

Hasse Aro: Och de visade nu att de var flera som utförde det här brottet, att det finns flera skyldiga?

– Ja, man kan vara rätt så trygg i det med tanke på att den åtalade sitter häktad med restriktioner. De har bevisat det (att det finns fler skyldiga, reds. anm.).

I Efterlyst uppmanar de allmänheten att lämna in tips, i synnerhet hundägare som kan ha befunnit sig vid hundkapplöpningsbanan Greyhound Park bredvid parkeringen där soptunnan med regalierna hittades.

Dessutom är en svart Volvo V60 av extra intresse för polisen. Bilen ska ha befunnit sig på parkeringen i Åkersberga tre dagar innan regalierna påträffades. Polisen vill ha in vittnesuppgifter om såväl själva bilen som signalement av föraren.

22-åringen nekar till anklagelserna och har suttit häktad sedan den 14 september.

Åklagarna har fått skjuta upp rättegången med anledning av regaliefyndet. Nästa dag i rätten är planerad till den 15 februari.

Tipsa polisen

Vet du något om stölden eller fyndplatsen?

Polisen tar emot tips på 114 14, på Efterlysts nummer 08-702 00 90 och via mejl till efterlyst@tv3.se

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

DomkyrkokuppenSträngnäsSträngnäs domkyrkaStöldpolis
Relaterat