Sent på tisdagen meddelade Stefan Jakobsson, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, förstanamn på fullmäktigelistan för Sverigedemokraterna i Strängnäs.

Stefan Jakobsson väljer nu att inte svara på tidningens frågor och meddelar via sms att han inte är anträffbar under onsdagen.

Klockan 11.48 gör han dock ett långt inlägg på sin Facebooksida. Här är ett utdrag:

"Då media har uppnått sitt mål så vill jag bara klarlägga några saker." "Det är inga 330 000 kr som är fel utan en summa runt 5000 kr för taxi och 5000 kr för boende över loppet av 4 år. Bägge dessa summor uppgav jag vid bokning att de skulle dras från min lön. Tyvärr sitter inte dessa system ihop och det blev mitt fall."

"Orsaken (som inte är en ursäkt) är att jag hade en mycket jobbig period i livet under hösten 2017 och början på 2018. Jag mådde helt enkelt psykiskt dåligt av för mycket arbete och orkade inte ta tag i formalia utan klarade bara av det mest viktiga. Jag gjorde livet så enkelt för mig själv som det gick."

"Jag mår nu bra igen och fokuserar på saker som jag mår bra av. Jag vill därför lämna mitt uppdrag som riksdagsledamot utan missförstånd och påkletning. Mitt arbete för partiet och valvinst kommer att fortsätta oförtrutet, men i andra roller."

Linda Hefvelin är partiets ordförande i Strängnäs och kandiderar också till riksdagen.

Har ni fortsatt förtroende för Stefan Jakobsson som fullmäktigekandidat?

– Vi har kallat till ett extrainsatt möte i kväll då vi ska diskutera frågan. Just nu har jag inga svar att ge, annat än att vi kommer att hantera detta och ta tag i frågan. Vi måste ta en diskussion i den interna gruppen om han har fortsatt stöd eller inte, säger Linda Hefvelin.

Vilka finns i den interna gruppen?

– Det är den grupp som står på kommunfullmäktigelistan, vi som jobbar aktivt för partiet. Det är dem vi bjudit in, säger ordföranden, som poängterar att partiet inte kan dra tillbaka en kandidatur, utan att det måste göras av den partimedlem det gäller.

Kommer Stefan Jakobsson att vara med på mötet?

– Ja.

Har du någon kommentar om de avslöjanden som offentliggjordes under tisdagen?

– Jag har inga personliga kommentarer. Jag vill höra Stefans sida innan jag säger någonting, säger Linda Hefvelin.

Lina Boy är gruppledare för SD Strängnäs – och Stefan Jakobssons sambo. Hon svarar inte när tidningen ringer men återkopplar inom kort via sms, där hon avböjer att kommentera frågan om partiets förtroende lokalt.

– Vi kan inte uttala oss före mötet i kväll, svarar hon.