Från och med den 18 juni är Lars Ekström, snart 52, tillsvidareanställd kommundirektör i Strängnäs. Det väntas kommunstyrelsen besluta den 18 juni.

Lars Ekström har varit tillförordnad på posten sedan oktober i fjol, då den tidigare kommundirektören Cecilia Vikström fick gå på dagen.

Rekryteringsprocessen har genomförts av kommunstyrelsens presidium, HR-chefen Lena Thelin och rekryteringsfirman Experis. Parterna är eniga om förslaget, bland de 29 personer som sökte tjänsten.

Lars Ekström har jobbat inom kommunen sedan 2012, som måltidschef och chef för teknik- och servicekontoret. Före det hade han flera chefsposter inom Södertälje kommun och byggde också upp en kedja med fiskbutiker.

Lars Ekström själv vill inte kommentera utnämningen innan kommunstyrelsen fattat sitt beslut på tisdag.

– Jag avvaktar gärna till på tisdag, säger han till Strengnäs Tidning.

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) motiverar rekryteringsgruppens förslag:

– Vi föreslår honom för att vi tror att Lars har det driv och det mod och den förankring både i organisationen, i politiken och i samhället så att vi kan bli långsiktiga tillsammans med honom i den period som vi nu går in i. Han har en god insikt och förståelse för de frågeställningar som vi har framför oss, säger Jacob Högfeldt.

– Vi har sökt efter någon som just har det drivet, den ambitionen och den långsiktigheten som vi efterfrågar och som har en vilja att utvecklas tillsammans med oss.