Förra årets Korv- och brödfestival lockade 4 000 besökare till Gula industrihuset och arrangörerna Sörmlands matkluster, Printz bageri och Köttbutiken tror på en liknande siffra även i år.

– Det har blivit den största årliga folkfesten i Stallarholmen och jag tror att det beror på att korv och bröd är något som alla människor kan relatera till, säger Lasse Dahlén.

Lasse Dahlén var med och drog i gång festivalen tillsammans med Maria Printz och han tycker så klart att det är kul att så många vill vara med och fira den klassiska snabbmaten.

Artikelbild

– Det är ett arrangemang som också lockar många besökare från hela Sörmland och framför allt brukar många stockholmare komma hit på festivalen, säger Printz bageris nya vd, Clara Wallin.

Liksom tidigare år blir det ett tydligt publikt evenemang, med huvudsaklig aktivitet utomhus.

– Invigning sker som sig bör med att landshövdingen Liselott Hagberg klipper prinskorvsbandet under högtidliga former, säger Lasse Dahlén.

Under dagen ska gycklaren Zack roa besökarna, Stallarholmens vikingar hjälper till med korvgrillning nere vid sjön och ett tradjazzband uppträder på scen. Selaöns stolthet, Krusius alpackor kommer så klart också att finnas på plats.

Artikelbild

En ny bekantskap för årets besökare blir att rockpoeten Plura Jonsson dyker upp för att prata mat.

– Plura kommer hit i egenskap av sörmlänning och matälskare och han har sällskap av vinskribenten och sommelieren Alf Tumble. Det känns jätteskoj, säger Lasse Dahlén.

Själv har han laddat upp med att producera 250 kilo korv till lördagens festligheter.

– En hel del är på beställning till deltagare som ska vara med på festivalen, bland annat till Printz bageris korvpizza. Men vi satsar också på att servera en klassisk kokt wienerkorv och en lite hetare korv med ost från Jürss mejeri och chilikryddor.

Finns det några nyheter på matsidan i år?

– Ja, vi har två nya deltagare som kommer att saluföra veganska korvar och det ligger lite i tiden, säger Lasse Dahlén.

För Clara Wallin är det den första festivalen som medarrangör och hon medger att det känns lite pirrigt.

– Ska det komma några besökare och vad blir det för väder? Det är frågor som jag kan stressa upp mig lite över, men det kommer bara bli skoj när vi väl är igång, säger hon.