• Man ser sig för, går gärna tillsammans, leder cykeln och använder cykelhjälm. Det var några av de goda råd trafikanterna vid ett av Tosteröns mest trafikintensiva övergångsställen fick ta del av under torsdagen. Foto:
  • Ninorta Youssef bor i Karinslund och går mycket, bland annat till busshållplatsen på andra sidan Enköpingsvägen, för att åka kollektivt in till stan med sonen Lucas, 1, i barnvagnen. På torsdagen passerade hon extra tryggt med hjälp av polisens volontärer. – Jag tycker att det är mycket bilar men att de kör bra, säger hon om sin dagliga trafikmiljö. Foto:
  • Erik Wrede, 15, bor på Abborrberget och cyklar ofta till Montessoriskolan nån kilometer hemifrån. Han tänker fortsätta cykla och inte skaffa moped, utan vänta på bilkörkortet. – Det funkar bra. Det är nära till skolan och stan. Det kan vara lite mycket trafik på morgnarna, men de flesta kör fint.
  • Harry Hermanson och hans volontärkollegor står den här veckan vid övergångställen på Enköpingsvägen, vid Montessoriskolan och Karlavagnen. – De flesta kör ganska fint, men visst ser vi att de saktar in när de ser våra gula västar, säger han.
  • På vardagsmorgnar går bilar, bussar och skolskjutsar i skytteltrafik på Enköpingsvägen. Foto:
  • Strängnäspolisen Sanna Granbeck samordnar polisens volontärer, som under trafikantveckan finns på plats för att guida fotgängare, cyklister och kanske främst bilister till ett bra trafikbeteende. – Det har varit väldigt positivt. Vi ser att vår närvaro vid skolan och dagiset får bilarna att sakta in, släppa fram folk och släppa av där de ska. Gör alla rätt går det smidigare för alla, säger hon. Foto:
1/

Europeiska trafikantveckan: Kommun och polis samverkar för friskare människor och miljö

Strängnäs

Om invånarna går, cyklar och åker mer kollektivt, så ökar folkhälsan, miljön mår bättre och samhället blir mer hållbart.

Därför pågår just nu Europeiska trafikantveckan.

Veckan genomförs årligen, för att uppmuntra till förändrade och förbättrade vanor genom att förenkla och handgripligen förklara hur alla kan göra "mer rätt".

I Strängnäs samordnar kommunen exempelvis "gång- och cykelbussar" vissa dagar.

Tjänstemän i gula västar startar då vid Dammen respektive Vallbyvägen för att, till fots och cykel, utmed vägen samla in skolbarn och lotsa dem till Finningeskolan – en hälsosam pendling på 10–20 minuter.

På vardagsmorgnarna finns dessutom polisens volontärer på plats vid fyra övergångsställen på Tosterön, för att uppmuntra till allmänt trafikvett och lotsa skolbarn på ett säkert sätt genom att samla ihop flera i taget och sedan stoppa bilisterna för gemensam passering.

– Det går jättebra för oss, men det körs alldeles för fort. Folk är stressade. Det är en jämn ström med bilar, barn kommer från alla håll och det är mycket bussar. Nån skulle behöva stå här varje dag, säger volontären Berit Fellman, som på torsdagsmorgonen står vid de breda vita strecken utanför Svenska hem arena.

På andra sidan vägen står hennes kollega Harry Hermanson.

– Det är nästan uteslutande glada miner. Bilisterna vinkar, gör tummen upp och tackar för att vi står här, säger han när han precis, ovanligt nog, mötts av två mindre glada miner.

En bilförare visar tydligt sitt missnöje med att bli stoppad mitt i morgonrusningen och en tonårspojke uppskattar inte att bli upplyst om att det är vettigt med cykelhjälm.

– Det får man ta. Vårt jobb här är att försöka uppmuntra till ett bra trafikbeteende, säger Harry Hermanson.

Under veckan kan allmänheten också bland annat få prova elcykel, kolla in en elbil och lära sig mer om hur det ska funka på gång- och cykelbanor.

Europeiska trafikantveckan

Arrangeras årligen den 16–22 september. Fokus är att underlätta och uppmuntra till hållbarhet, hälsa, tillgänglighet och bättre vanor. Målet är att invånarna ska gå, cykla och åka kollektivt mer.

I Sverige samordnar Trafikverket och 44 kommuner deltar.

I Strängnäs har bland annat polisens volontärer engagerat sig som trafikvärdar och kommunen har satt in cykel- och gångbussar till Finningeskolan. Man kan också prova elcykel och kika på en elbil.

Hela programmet finns på Strängnäs kommuns hemsida.

Källa: Trafikverket och Strängnäs kommun

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunBiltrafikHälsaKollektivtrafikMiljöpolis
Relaterat