Vill du grilla ute i naturen får du inte använda bränsle som kan orsaka gnistor.

Extremt torrt i skog och mark – omedelbart eldningsförbud i Strängnäs kommun

STRÄNGNÄS

Det är extremt torrt i skog och mark och nu utfärdar Räddningstjänsten Mälardalen eldningsförbud. Vill du grilla ute i naturen blir det till att baxa dit gasol- eller elgrillen.

Det torra och varma vädret ser ut att hålla i sig, så eldningsförbudet lär sannolikt komma att gälla även över helgen. Förbudet innebär att man bara får använda färdiga grillplatser och trädgårdsgrillar, oavsett om det är på allmän plats, i naturen eller hemma på den egna tomten.

Eftersom det på allmän plats och i naturen också är förbjudet att använda gnistbildande bränsle, alltså kol och briketter, kan det överlag bli knepigt att grilla annat än hemmavid.

På egen tomt får man nämligen använda kol och briketter, men även där enbart i trädgårdsgrill eller fast grillplats. Engångsgrillar får inte användas någonstans.

Så ute i naturen är det enbart elgrill och gasol som gäller?

– Ja, eftersom det inte är gnistbildande. Men det blir nog inte så många som tar med sig gasolgrillen, säger Per Larsen på Räddningstjänsten Mälardalen.

Engångsgrillar får inte användas alls från och med i dag den 15 maj.

All annan eldning är helkörd?

– Ja. Slår det gnistor och de blåser i väg så, tja...

I Räddningstjänstens pressmeddelande om eldningsförbudet poängteras att den som använder öppen eld alltid är ansvarig för konsekvenserna om något händer.

Via MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, kan du läsa mer om risker och säkerhet.

Eldningsförbudet omfattar även Eskilstuna, Västerås, Hallstahammar och Surahammar och gäller till dess att räddningstjänsten meddelar annat.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs
Relaterat