Några knackningar på dörren. När Sofie Tilliander öppnade stod det en matkasse utanför. Långt borta hörde hon en man ropa:

– Varsågod!

Hon ropade tillbaka:

Artikelbild

| Sofie Tilliander.

– Tack!

Överlämningen gick enligt plan. Helt utan mänsklig kontakt. Allt för att slippa sprida smittan vidare.

Det har gått en vecka sedan Sofie Tilliander gick ut och bad om hjälp i den lokala Facebookgruppen "Vad Händer I Åker". Då hade först hennes två barn legat magsjuka. Snart smittades hennes man och nu var det även hennes tur. Barnen, två och fem år gamla, hade börjat kvickna till nog för att få behålla lite mat.

Hemma i huset i Åkers styckebruk började det bli tomt i kylskåpet men varken Sofie Tilliander eller hennes man kunde ta sig till affären.

Artikelbild

| Sofie Tilliander med maken Rille och deras två barn, Ninja 5 år och Liam 2år, hittade en hjälpande hand i den lokala Facebookgruppen.

– Vi har flyttat hit ganska nyligen och kände ingen alls här innan. Och det tar tid att bygga upp ett nätverk, säger Sofie Tilliander.

Det var fredag kväll. Vad gör man?

Sofie Tilliander bestämde sig för att testa skriva ett inlägg i den lokala Facebookgruppen:

"Hej, detta är kanske ett lite udda inlägg. Men hela min familj ligger i magsjuka, den ena är sämre än den andra. Och skulle behöva hjälp med att handla lite. Det börjar eka i kylskåpet, och barnen har precis fått börja behålla lite. Finns det någon vänlig själ som har vägarna förbi? Vi betalar ju självklart. Tänker att överlämning inte sker face to face."

Svaren lät inte vänta på sig. Snart har Åkersbon Johanna Björk tagit kontakt. Det visar sig att de bor i samma område.

– Hennes man åkte och handlade det vi behövde och lämnade sedan matkassen utanför vår dörr.

Sofie Tilliander har ännu inte träffat sin räddare i nöden.

– Nej, vi är inte riktigt friska här än men vi är på bättringsvägen. Vi har hållit kontakten och det har visat sig att vi har barn i samma åldrar. Det här betydde verkligen jättemycket. Det kanske låter som en liten sak men för mig och min familj betydde det så oerhört mycket.

Vad hade du för förväntningar när du skrev inlägget?

– Jag har sett att flera i gruppen är väldigt hjälpsamma, men jag hade svårt att hoppas att någon skulle hjälpa oss sådär på en fredag kväll. Vi har ju flyttat ifrån släkt och vänner i Stockholm och det tar ett tag att komma in i ett samhälle.

Och under inlägget i Facebookgruppen har flera Åkersbor bidragit med positiva tillrop och hälsningar att familjen ska krya på sig.

– Jag blev väldigt positivt överraskad och är fruktansvärt tacksam, säger Sofie Tilliander.