• Tord Tjernström, Kicki Holmberg, Elin Tjernström, Laila Filander, Sara Lundin och Eva Thelander ingår i Åkersrevyn – som i år roar med en föreställning om fanatiska människor. Foto:
  • Hans Iveberg står även denna gång för Åkersrevyns manus. Foto:
  • Tord Tjernström, Kicki Holmberg, Elin Tjernström, Laila Filander, Sara Lundin och Eva Thelander ingår i Åkersrevyn – som i år roar med en föreställning om fanatiska människor. Foto:
  • Elin Tjernström, Laila Filander, Sara Lundin och Eva Thelander ingår i Åkersrevyn. Foto:
1/

Fanatikerna tar plats på revyscenen i Åker

Åkers styckebruk

Åkersrevyn ger inte en vanlig revy, utan en farsartad föreställning om fanatiska människor. Tv- och filmprofilen Hans Iveberg står ännu en gång för manuset – och snart är det premiär i Folkets hus.

Vi är bäst! En fantastiskt fanatisk fars – så lyder namnet på Åkersrevyns nya pjäs, som snart ska spelas på Folkets hus scen för första gången. Där har Fanatikernas hus byggts upp – ett vårdhem för hypokondriker, ärkefeminister, anarkister, djurrättsaktivister och maniska samlare. Det drivs av en föreståndare som nog är lite fanatisk, hon med.

– Det finns två sidor hos fanatiker. Den ena är rätt otrevlig; folk som blint tror på något är grunden för mycket ondska i världen. Men det är tacksamt att driva med fanatiker också. Och när man ställer dem mot varandra – en person som använder hela sin tid åt att samla på stövlar och en hypokondriker som är rädd för allt – så kan det uppstå roliga situationer, säger manusförfattaren Hans Iveberg.

Han flyttade till Åkers styckebruk 2001 och har egentligen gått i pension, men kunde inte hålla sig borta från skrivandet.

– Jag upptäckte det här teatersällskapet och frågade om jag fick hjälpa till. Då var Åkersrevyn mer av en lokalrevy som drev med lokala politiker. Jag har aldrig gillat det, utan skrev mer farser som ändå har anknytning till orten, säger den tidigare tv- och filmprofilen.

Åkersrevyn har roat lokalbefolkningen och tillresta sedan 1992, och årets revy räknas som den 21:a i ordningen.

– De senaste fem åren har de bara spelat det som jag har skrivit. Jag skulle nog bli oerhört svartsjuk om någon annan fick skriva åt dem, säger Hans Iveberg.

Manuset var klart i somras. Sedan mitten av augusti har revyn repeterat. När tidningen gör ett besök på söndagsförmiddagen är det några scener som ska finslipas. Replikerna sitter inte riktigt ännu – men var så säker på att de gör det, när det den 2 november är dags för premiär.

– Det är mycket tajming och släng i dörrarna. En föreställning om hur vi människor i ekorrhjulet är, i största allmänhet. Och om helt oväntad kärlek, säger regissören Anja Klasson hemlighetsfullt.

Hans Iveberg bakom Göta kanal-filmer

Hans Iveberg är filmproducent, regissör och manusförfattare. Han är född 1941 och kommer från Stockholm, men bor sedan 2001 i Åkers styckebruk.

Han har skrivit manus till bland annat komedifilmer som Göta kanal och Ha ett underbart liv och kriminalfilmer såsom I lagens namn och Sjön.

Iveberg har även regisserat ett flertal filmer.

Källa: Wikipedia

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Åkers styckebrukKulturrevy
Relaterat