Foto:

Fängelse för man som knuffade och bet sin mamma

Strängnäs

Ett år och två månader i fängelse väntar för den man från Strängnäs kommun som vid upprepade tillfällen slagit och kastat omkull sin mamma.

I februari väcktes åtal mot en 34-årig man som misstänktes för att ha misshandlat sin mamma vid minst sju tillfällen. Under rättegången har hon berättat om en halvårslång terror i form av fysisk och psykisk misshandel.

34-åringen bodde hos mamman eftersom han var arbetslös. Enligt mammans vittnesmål var han lynnig och blev ofta arg, ibland i samband med att han druckit sig berusad. Han kunde få utbrott för att de hade ont om pengar, eller att han blivit påmind om att han måste "vara duktig" och söka jobb.

Sommaren 2017 spårade det ut. Mamman har berättat att han tog tag i henne och kastade henne så hårt att hon flög in i ett räcke och började blöda från huvudet. Hon bad honom att ringa efter en ambulans, men det gjorde han inte. Hon lappade själv ihop såret och gick till sängs. Spåren efter misshandeln var synliga i flera veckor. När bekanta frågade vad som hänt, ljög hon och sa att hon hade snubblat eftersom hon tyckte att det kändes så hemskt att berätta sanningen.

Under hösten och vintern 2017 fortsatte misshandeln och kränkningarna. Enligt mamman har han kastat möbler på henne, slagit henne med knytnävar i magen, tagit strypgrepp runt hennes hals, brottat ner henne och bitit henne i armen och i ansiktet. Flera gånger har han knuffat eller kastat henne så att hon ramlat i golvet eller in i möbler.

I januari 2018 ringde till slut en granne till polisen. Hen bevittnade hur 34-åringen skrek på sin mamma utanför bostaden, och hur han sedan "slog eller pekade" henne i ansiktet. När polisen kom till platsen var mamman så lättad att hon berättade allt, och sonen greps.

I rättegången har även personal på socialtjänsten vittnat om att de misstänkt att mammans sår inte alls uppkommit genom "olyckor". Själv har mamman berättat om att hon har svårt att sova och har tappat aptiten, eftersom hon inte vet när hon ska bli anfallen nästa gång. Hon har också haft ekonomiska problem, eftersom hon behövt försörja sin son.

34-åringen har under rättegången försvarat sig med att mamman har dålig balans och ofta ramlar. Det har hänt att han har tagit tag i henne för att lugna ner henne när hon har "sprungit runt", sa han, men han har inte medvetet skadat henne. Såren i ansiktet förklarade han med att hon slagit i en kökslucka.

Eskilstuna tingsrätt har dock valt att tro på mammans berättelse. På fredagen meddelades domen, och det står klart att 34-åringen döms för grov fridskränkning till ett år och två månader i fängelse. Han ska också betala 52 400 kronor i skadestånd som ersättning för de allvarliga kränkningarna han utsatt mamman för.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsDomFridskränkning
Relaterat