Det var den 28 oktober i år som de tre männen – i åldrarna 22, 30 och 33 – tillsammans körde runt i ett område i Strängnäs i jakt på en lämplig villa att göra inbrott i.

Samtidigt som 22-åringen stannade kvar i bilen och höll uppsikt sprang de andra två i väg med ett brytjärn till hands för att försöka ta sig in i den villa de stannat i närheten av.

En granne tillika vittne hörde ljudet av rutor som krossades och ringde därefter 112. Vittnet och ytterligare en granne såg därefter två personer som flydde in i en bil och lämnade platsen.

Männen har berättat att de krossade ett fönster och menar att de blev rädd att någon hört och därför valde att avbryta inbrottsförsöket och lämna platsen tomhänta.

Tingsrätten anser det styrkt att männen också använt brytjärnet på en dörr och ett fönster och orsakat omfattande skador. Enbart det skadade fönsterpartiet kostar enligt brottsoffret och försäkringsbolaget i runda slängar cirka 60 000 kronor att ersätta.

Männen, som suttit häktade sedan den 28 oktober, döms alla för försök till grov stöld för inbrottsförsöket. Påföljden för 22- och 33-åringen blir fyra månaders fängelse och utvisning i fem år.

30-åringen döms även för försök till grov stöld, men också för grov stöld för ett inbrott han begick samma dag, där han tagit sig in i en bostad i Strängnäs och stulit parfymer, en skinnjacka och ett skärp. Påföljden för honom blir utvisning i fem år och åtta månaders fängelse.

De tre männen ska solidariskt betala 107 000 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget, 1 500 kronor till villaägaren och 800 kronor vardera till brottsofferfonden.