I Stallarholmens församling blir det maktskifte, eftersom nystartade Öppen kyrka – en kyrka för alla fick flest röster. Foto:

Fler gick och röstade i söndagens kyrkoval

Strängnäs

I samtliga fem församlingar i Strängnäsområdet ökade valdeltagandet. Allra högst valdeltagande var det i Mariefred där var fjärde röstberättigad gick till valurnan.

Tillsammans i Mariefreds församling fick flest mandat, sju av totalt tolv. Det är en färre än efter förra valet. Men Margareta Wolgast, en av nomineringsgruppens toppkandidater, är ändå nöjd.

— Vi har tappat ett mandat till den nya gruppen, vänstern. Hittills har det gått väldigt bra att samarbeta med Socialdemokraterna och Centerpartiet, eftersom vi alla vill uppnå det bästa för församlingen. Nu blir vi fyra partier, men jag hoppas att vi ska kunna fortsätta arbeta tillsammans, säger hon.

Vänstern i Svenska kyrkan ser ut att få tre mandat efter sitt första val.

— Det är glädjande för vår del. Vi ska jobba för mer transparens, till exempel ska mötesprotokollen vara mer lättillgängliga och finnas på internet, säger Thomas Fernström, från Vänstern i Svenska kyrkan.

Att valdeltagandet blev så högt i Mariefred tror han delvis är hans nomineringsgrupps förtjänst.

— Vi har drivit en kampanj och synts på gatorna för att få folk att gå och rösta, helst på oss förstås men att gå och rösta överhuvudtaget, säger han.

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö blev det ett vakuum efter att nomineringsgruppen Kyrkans väl, som 2013 fick drygt en tredjedel av rösterna, lades ner. Av valresultatet går det att utläsa att gruppens försvinnande ledde till en raketökning för Politiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, som nästan fördubblade sina platser i kyrkofullmäktige.

— Vi är jätteglada och ödmjuka för att folk har gett oss det här förtroendet. Det förpliktigar också, det är vi medvetna om, men jag tror nog att vi ska kunna leva upp till ansvaret, säger Birgitta Wrede som är gruppens förstanamn.

Även Socialdemokraterna fick en del av kakan med ytterligare två mandat, totalt sju.

Posk fortsätter också att vara starkt i Vårfruberga–Härad församling, där gruppen behåller sina tolv mandat och därmed även fortsättningsvis är störst.

I Stallarholmen rörde den nya gruppen Öppen kyrka runt i grytan ordentligt, och lyckades kamma hem tolv av de 19 platserna i fullmäktige.

— Naturligtvis är vi väldigt glada över det stora stöd vi fått. Valresultatet visar tydligt att en majoritet av väljarna önskar en förändring, säger Maria Hjernerth, gruppens toppkandidat.

Gruppen För kyrkan i Stallarholmens församling var tidigare den enda som ställde upp i valet till kyrkofullmäktige i Stallarholmen, men får nu alltså se sig besegrad av uppstickaren.

— Det känns tungt. Vår församling har fungerat bra och inte haft några konflikter. Det är väl inte enbart gott att det bara har funnits en grupp att välja på, men nu vet vi inte vad som ska hända, säger Lena Rundberg som representerar gruppen.

Grupperna tycker bland annat olika i frågan om hur resurserna för personal ska fördelas. För kyrkan anser att det behövs mer än en präst i församlingen, medan Öppen kyrka hellre vill använda resurserna till att anställa en diakon. De tycker också olika om hur gudstjänsterna ska bedrivas.

— Vi kommunicerade inför valet bland annat att gudstjänsterna behöver förändras och moderniseras för att upplevas mer tillgängliga även för den ovane kyrkobesökaren. Det arbetet kommer att prioriteras när vi tillträder våra poster efter årsskiftet, säger Maria Hjernerth.

Även Sverigedemokraterna ställde upp för första gången i Stallarholmen, men fick nöja sig med ett mandat. Aningen bättre gick det för partikamraterna i Åker–Länna församling, som också gjorde premiär. Gruppen fick 15 procent av rösterna vilket räcker till två mandat.

— Jag är nöjd med resultatet. Vi var två som kandiderade och bägge kom in, säger Stefan Manninen som alltså är en av gruppens representanter.

Största grupp blev återigen Kyrklig samling i Åker–Länna församling, som dock minskade från nio till sju mandat.

De fick flest röster:

2013 års resultat syns inom parantes. Siffrorna kommer från Svenska kyrkans sammanställning och kan komma att justeras något när eventuella poströster räknats.

Mariefreds församling:

Tillsammans i Mariefreds församling: 37,28% (42,73%)

Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 26,07% (34,32%)

Centerpartiet: 20,03% (22,95%)

Vänstern i Svenska kyrkan: 13,10% (deltog ej 2013)

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 3,53% (deltog ej 2013)

Stallarholmens församling:

Öppen kyrka – en kyrka för alla: 60,16% (deltog ej 2013)

För kyrkan i Stallarholmens församling: 32,19% (100%)

Sverigedemokraterna: 7,65% (deltog ej 2013)

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 67,42% (37,65%)

Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 28,48% (18,66%)

Miljöpartister i Svenska kyrkan: 4,10% (4,05%)

Sverigedemokraterna: 0% (deltog ej 2013)

Vårfruberga–Härads församling:

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan: 81,92% (82,47%)

Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 18,08% (17,53%)

Åker–Länna församling:

Kyrklig samling i Åker–Länna församling: 46,86% (60,53%)

Arbetarepartiet Socialdemokraterna: 37,89% (39,47%)

Sverigedemokraterna: 15,25% (deltog ej 2013)

Valdeltagande

Mariefreds församling: 25,67% (14,41%), 815 röster

Stallarholmens församling: 24,21% (14,35%), 506 röster

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö: 19,56% (12,44%), 1 875 röster

Vårfruberga–Härads församling: 21,69% (15,35%), 280 röster

Åker–Länna församling: 18,94% (12,78%), 455 röster

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanKyrkovalet 2017Val
Relaterat

Mest delat denna vecka