– Första gången var för några månader sedan. När jag skulle hämta henne så sa de "nej, henne har vi inte sett i dag". Jag blev helt chockad, säger Karoline Hultén.

En mardrömslik timme väntade innan rektorn hörde av sig. Rektorn hade då ringt runt till skolkamraterna och till slut fått napp. Dottern hade följt med en kompis hem.

– Jag hann tänka så mycket och visste inte vad jag skulle göra, säger Karoline Hultén som därefter var överens med rektorn om att dottern inte skulle släppas iväg under några omständigheter, om hon som mamma inte hade sagt något annat.

Men två veckor senare var det dags igen.

– Då fick jag ett samtal från en kompis som hade sett henne vid Tryffelstråksbron, helt själv. När jag ringde rektorn blev hon helt förtvivlad.

Förtvivlan till trots – snart var det dags för en tredje händelse, och då ringde Karoline Hultén till tidningen.

– Det får inte gå till så här. Jag jobbar och behöver ha fritidsplats vissa dagar i veckan, en stund på morgonen och ungefär 1,5 timme på eftermiddagen. Man måste kunna lita på att de har koll på barnen, säger hon.

Karoline Hultén har själv varit i kontakt med Strängnäs kommun, men tycker inte att problemet tas på tillräckligt stort allvar.

– Nu försöker jag lösa det så att hon inte behöver vara där mer än nödvändigt. Det känns dumt att byta eftersom hon bara har ett år kvar där, säger hon.

Rektor Carina Tinker träffade Karoline Hultén på försommaren.

– Det kändes bra efter mötet, säger Carina Tinker.

Vad är förklaringen till att flickan kunnat försvinna tre gånger?

– Vid ett tillfälle fanns det en egenkomponerad lapp där det stod att hon skulle vara på annat håll den dagen, i övriga två fall avvek hon för att vara tillsammans med en kompis som inte gick till fritis. Att hålla koll på alla barn samtidigt på ett fritids går faktiskt inte, de kan ju till exempel leka i olika grupper utomhus.

Har skolan brustit i sina rutiner?

– Det har vi absolut gjort. Vid vissa tillfällen har rutinerna inte fungerat som de ska då vi haft personal som inte varit ordinarie. Men dagligen kommer det ledare från fritids och stämmer av i skolklasserna vilka barn som ska gå dit och hur länge.

Är saken utagerad nu?

– Jag tror att vi säkrat upp det. Jag har pratat med flickan om incidenterna och det har i varje fall inte hänt igen.