Johan Nordlings syskon, Pär Nordling och Sofia Hamelin. Foto:

Flyttad från intensivvårdsavdelningen

Strängnäs

Framsteg rapporteras från sjukhuset i Kalifornien, där Johan Nordling ännu vårdas.

I tisdags flyttades Johan Nordling från sjukhusets intensivvårdsavdelning. Det är först nu han klarar sig utan respiratorn, berättar hans syster Sofia Hamelin.

— Han får fortfarande lite extra syrgas vid behov, men nu lyckas en större andel av lungorna syresätta blodet så det går åt rätt håll. Även svullnaden i hjärnan minskar.

Mot Hannah gör han pussmunnar när hon kommer in i rummet och han blir orolig när hon går

Flera gånger om dagen ges Johan Nordling fysioterapi, armar och ben böjs och sträcks för att muskler och leder inte ska stelna.

— Ett stort framsteg är att han nu förstår lite engelska när sköterskorna pratar till honom, han svarar med att lyfta på benet om de ber honom om det. Tidigare förstod han bara när Hannah pratade med honom på svenska, säger Sofia Hamelin och syftar på sambon och fästmön Hannah Gillisson.

Hon berättar vidare att Johan Nordling kan skilja sina familjemedlemmar från sjukvårdspersonalen, ytterligare ett positivt tecken:

— Han nickar mot Hannah, mamma och pappa. Mot Hannah gör han pussmunnar när hon kommer in i rummet och han blir orolig när hon går, så han är medveten om vad som händer runt omkring honom.

Detta har hänt

Här kan du läsa tidigare artiklar om Johan Nordling:

11/10: Strängnäsbon Johan Nordling skadas allvarligt i en motocrossolycka i Kalifornien. Han förs till sjukhus och opereras för skadorna. Komplikationer uppstår under operationen och Johan Nordling hamnar i koma. I en artikel publicerad den 13 oktober beskrivs läget som kritiskt.

13/10: En vän till Johan Nordling skriver om olyckan i sociala medier och uppmanar människor att skänka pengar, då kostnaden för vård och transport till Sverige hamnar på familjen. På bara något dygn hade 340 000 kronor samlats in.

19/10: Tidningen rapporterar att flygbolaget SAS gör ett undantag från sina egna ombokningsregler för att hjälpa familjen. Läget för Johan Nordling är oförändrat, omkring 400 000 kronor har samlats in.

23/10: Tidningen rapporterar om några av de många sätt som pengar samlas in genom. Vänner och för familjen okända människor bidrar på olika sätt. Johan Nordling har öppnat ögonen vid ett tillfälle, men läget är fortfarande allvarligt.

1/11: Johan Nordlings syskon berättar om tiden efter motocrossolyckan i en lång intervju. Johan Nordling har gjort flera medicinska framsteg och läkare har uttalat sig positivt om framtiden. Insamlingen har nått omkring 900 000 kronor, men sjukhuskostnaderna skenar.

6/11: Tidningen rapporterar att antalet anmälningar till det så kallade Puffen-racet, en träningstävling i motocross till förmån för Johan Nordling den 18 november, har slagit i taket.

Läs också

( 3 st )

Mest delat denna vecka

Relaterat