På lördag, den 10 augusti, hålls SM i gatumusik i Mariefred. Musikanter från både Sverige och utlandet är välkomna att delta. I år är nära 25 spelmän anmälda till tävlingen.

– Det brukar locka jättemycket folk, både bofasta i Mariefred och folk utifrån. Det här är ett av våra största evenemang, så det brukar absolut vara välbesökt, säger Anna Swedin, verksamhetsledare på Företagarföreningen i Mariefred.

Tävlingen äger rum i Mariefreds stadskärna, där de tävlande kommer att vara utplacerade på olika platser för att genomföra sina framträdanden. Tanken är att de ska spela i omgångar, med pauser mellan, och att publiken under tiden kan gå runt och lyssna för att sedan rösta på sina favoriter.

Ett av priserna vinnaren får är att spela in en musikvideo.

I år är det dessutom tioårsjubileum för mästerskapet. Det innebär en hel del aktiviteter, utöver SM-tävlingen, för besökare och publik under dagen. Redan innan gatumusikanterna börjar spela drar lördagens festligheter igång.

– Det kommer att vara evenemang på torget, bland annat olika uppträdanden, säger Anna Swedin och fortsätter att räkna upp aktiviteter:

– Det kommer att finnas en loppmarknad och en funpark för barnen. På torget kommer det också att vara bomässa där lokala företag, mäklare och banker finns på plats.

Aktiviteterna runt om i stan börjar vid 10.00, gatumusikanterna börjar spela vid 12.00 och vinnaren utnämns 16.45.