Efter tisdagens kupp då minst två personer tog sig in i nedre sakristian och stal två kungakronor och ett guldäpple, som tillhört Karl XI och hans hustru Kristina, håller domkyrkan stängt för besökare.

– Onsdagens lunchmässa är inställd och vi kan tidigast öppna i morgon, torsdag. Det beror helt på när polisen är klara med sitt arbete på platsen, säger församlingens kommunikatör Catharina Fröjd.

Hon är bedrövad efter förlusten av de värdefulla föremålen men samtidigt tacksam över att varken besökare eller personal utsattes för våld.

– Det tjuvarna fick med sig är av oersättligt värde, men för oss är det viktiga här att det inte förekom något fysiskt våld och att ingen kom till skada. Just nu gör vi vårt bästa för att hålla modet uppe.

Domprosten Christofer Lundgren, som är på resande fot när tidningen når honom, är inne på samma resonemang. Han var inte själv på plats i domkyrkan när stölden inträffade men har fått händelseförloppet återgivit av sina medarbetare.

– Det finns så vitt jag vet inte några vittnen till själva stölden inne i sakristian men vår klockare Stefan Eklund fattade omgående misstankar mot två personer som uppträdde märkligt. Dessutom kan två i personalen som befann sig i vapenhuset, strax innanför entrén ha sett gärningsmännen, säger Christofer Lundgren.

Enligt domprosten var Stefan Eklund på väg in i domkyrkan när han såg två typer som var på väg ut.

– De såg tydligen skumma ut och hade väldigt bråttom så Eklund kontrollerade snabbt kyrkans värdeföremål och upptäckte vad som hade hänt. Han ringde 112 och polisen var snabbt på plats, säger Christofer Lundgren.

Hur många blev instängda i domkyrkan efter brottet?

– Ingen har mot sin vilja blivit instängd och kvarhållen. Vår personal har däremot gått polisen till viljes och stannat kvar självmant för att lämna vittnesuppgifter.

Är säkerheten kring dyrbara föremål som de här tillräckliga?

– Vi kommenterar inte detaljer om säkerheten kring våra värdeföremål, men det sätt som de förvaras på är godkända av såväl myndigheter som försäkringsbolag. Det finns inget hundraprocentigt sätt att garantera säkerheten om vi samtidigt ska ge besökarna möjlighet att se sakerna vi har.

Är domkyrkan kameraövervakad?

– Det är inte något som jag går in på.

Kyrkorådets ordförande Birgitta Wrede säger i ett pressmeddelande:

– Saknad och sorgsenhet är det vi många känner idag i församlingen. Saknaden över att det som är en del av vårt gemensamma kulturarv har stulits, sorgsenheten över att respekten för kulturarvet inte existerar längre hos vissa människor. Samtidigt tacksamheten över våra professionella medarbetare som arbetar oförtrutet.