Den relativt nybildade Gustav Vasa-föreningen kom till för att främja besöksnäringen i Strängnäs, med hjälp den mytomspunne landsfadern som varumärke.

– Vår verksamhet vilar på tre ben. Vi vill skapa ett historiskt rum med fokus på att skildra svensk storhetstid i Strängnäs under 1500 och 1600-talen. Genom att arrangera Vasadagarna ger vi återkommande seminarier för att stimulera bildning och öka intresset för den historiska utvecklingen i Sverige. Vårt tredje ben är nationaldagen, med fokus på ett stort firande 2023, 500 år efter att Vasa valdes till kung här i Strängnäs, säger Monika Eriksson Bertilsson.

Hon berättar att föreningen genom nationaldagsfirandet vill tydliggöra dagens betydelse för enandet av Sverige, demokratins framväxt och utvecklandet av en rad grundlagar.

Artikelbild

­– Vi samarbetar med Mälardalens högskola och gymnasieskolorna i Strängnäs. Elever på MDH:s illustratör- och kommunikationsprogram har hjälpt oss att göra illustrationer kring viktiga Vasahändelser och flera elever på gymnasiet har valt att skriva uppsatser med Vasa-tema.

I slutet av maj förra året bjöd föreningen in toppdiplomaten Jan Eliasson, som höll ett föredrag om "Hot och hopp i en osäker värld" i en fullsatt domkyrka.

– Till hösten har vi bjudit in historikern och samhällsdebattören Gunnar Wetterberg, som ska berätta om Axel Oxenstierna.

Det är Företagarna och Strängnäs kommun som vill lyfta fram det lokala föreningslivet på Strängnäs resecentrum. I mars har Strengnäs Tidnings läsare kunnat nominera föreningar som de vill se porträtterade. 20 föreningar har valts ut, och det är dessa som nu presenteras närmare i tidningen. När samtliga 20 artikeldelar är publicerade öppnar omröstningen, som sedan pågår till 12 maj.

joakim.serrander@ekuriren.se