Bengt Lundblad från Näshulta utanför Eskilstuna har skrivit en deckarserie som heter Mälarmord. Fjärde boken i serien utspelar sig i Strängnäs. På söndag anordnar författaren själv en deckarvandring som utgår från bokens handling.

Boken, Domkyrkans duvor, handlar om journalisten Henry Widman som får i uppdrag att göra ett reportage och i text och bild skildra renoveringen av domkyrkan. Han hamnar mitt i en stöld i kyrkan. Eftersom hela stadens poliskår har drabbats av en magåkomma är det Henry Widman som får utreda de mystiska händelserna.

Handlingen utspelar sig 1942 men uppslaget till boken har Bengt Lundblad fått genom att han själv var med och arbetade som betongarbetare med restaureringen av domkyrkan 1989 till 1991.

Under deckarvandringen kommer författaren att beta av platserna runt domkyrkan där boken utspelar sig och göra nedslag i handlingen utan att berätta allt.

Måste man ha läst boken innan man går guidningen?

– Nej, den här vandringen ska fördjupa för den som har läst boken och väcka intresse för den som inte har läst, berättar Bengt Lundblad.

Varför ska man gå turen?

– Dels för att få ett avbrott i vardagen, dels för att få inblick i hur grupperna jobbade under renoveringen. Sedan är miljön så vacker också.

Vad hoppas du uppnå med deckarvandringarna?

– Två saker, att få intresse för mitt skrivande och visa hur man kan använda en miljö och utveckla den i litteraturen.

Vandringen startar vid domkyrkans bodar. Ytterligare två deckarvandringar kommer att hållas, den 29 juli och den 19 augusti.