• Emma Askling är författare till bland annat En bästis, tack och de helt färska böckerna Kompisar online och Definitivt okysst. Hon berättade om sitt författarskap på Mariefreds bibliotek under lördagens litteraturfest. Foto:
  • Emma Askling. Foto:
  • Dolda tecken, en av Emma Asklings böcker. Foto:
  • Emma Askling. Foto:
  • Emma Askling. Foto:
  • Emma Askling är författare till bland annat En bästis, tack och de helt färska böckerna Kompisar online och Definitivt okysst. Hon berättade om istt författarskap på Mariefreds bibliotek under lördagens litteraturfest. Foto:
1/

Författartätt i Mariefred under fest i bokens tecken

Mariefred

Den fjärde litteraturfesten lockade såväl medverkande som publik från både när och fjärran.

Emma Askling är den mest lokala författaren i programmet – och hon vill slå ett slag för den nutida barn- och ungdomslitteraturen.

Att det skulle bli böcker för barn och unga var självklart, men vad Emma Askling skulle berätta om var desto osäkrare. När hennes äldsta dotter Ellen var nio år började hon skriva utifrån minnen från sin egen barndom, om ett övergivet hus.

– Jag visste inte om någon skulle vilja ge ut boken men jag tänkte att jag i alla fall kunde skriva den för min dotter, som gillade att läsa spännande böcker, berättar Emma Askling, som bor i Strängnäs med sin familj sedan tio år tillbaka.

Men 2014 gavs Det övergivna huset ut och sedan dess har Emma Askling fortsatt skriva för barn och ungdomar.

– Spänning, mysrysare och feelgood där kompisrelationer mellan barnen tar stor plats, sammanfattar hon.

Kompisar online heter den senaste boken, uppföljaren till En bästis, tack. Böckerna handlar om både sorger och glädjeämnen för killar och tjejer på väg in i tonåren – och tv-spel, teknik och sociala medier.

– Det underlättar att själv ha barn i den åldern. Jag hör vad de pratar om och ser hur de skriver till varandra, säger hon, som också är aktuell med Definitivt okysst, som riktar sig till ungdomar i högstadieåldern.

Hennes tips för att få barn och unga att läsa böcker är att välja just sådana böcker – de som känns aktuella och därmed, förhoppningsvis, kan konkurrera med mobiltelefoner och paddor.

– Det ges ut himla mycket bra ungdomslitteratur som är nutida. Man kanske har sina egna gamla favoriter från när man själv var i den åldern, men de fungerar inte alltid i dag. Mitt råd är att ta hjälp av barnboksbibliotekarierna, de har stenkoll, säger Emma Askling.

– Och att man väljer böcker utifrån ämnen man gillar. Är man intresserad av hästar, läs om hästar. Om man hittar något att fängslas av så kan man lättare upptäcka läsglädjen.

Emma Askling berättade om sitt författarskap på Mariefreds bibliotek under lördagens litteraturfest. Barn- och ungdomslitteraturen tog plats i även i IOGT-NTO-huset och bokhandeln – men generellt, säger Emma Askling, får den ett litet utrymme i samhället.

– Alla vill att barnen ska läsa, men ändå syns inte barn- och ungdomsböckerna på det sätt som jag skulle önska. Jag får ofta mejl av mina läsare där de skriver direkt till mig att de gillade en bok, men det blir inte alltid lika många recensioner i media.

Emma Askling ger lästips inför lovet

Vecka 44 är det höstlov, eller läslov som den ideella föreningen Läsrörelsen vill döpa om det till. Inför ledigheten tipsar Strängnäsförfattaren Emma Askling om tre böcker för åldrarna 9–12 år:

1. Brorsan är kung! och Comedy queen av Jenny Jägerfeld.

2. Mordön av Camilla Lagerqvist.

3. Skuggornas hus av Ingelin Angerborn.

Medverkande under Mariefreds litteraturfest 2018

Agnes Lidbeck, aktuell med romanen Förlåten och diktsamlingen Ur. Debuterade 2017 och har fått fina recensioner.

Andrea Lundgren, aktuell med novellsamlingen Nordisk fauna. Har rötterna i Norrbotten, och kallas "en av de mest särpräglade och intressanta författarna av i dag".

Birgit Munkhammar, litteraturkritiker och forskare, och Magnus Bergh, före detta förläggare. Tillsammans har de gett ut brevväxling mellan Eyvind Johnson och Rudolf Värnlund.

Caroline Krook, tidigare biskop och författare, som tagit sig an den religiösa problematiken i Ingmar Bergmas filmer.

Emma Askling, barn- och ungdomsförfattare som debuterade 2014. Bor i Strängnäs.

Johan Anderblad, barnboksförfattare och programledare med rötterna i Strängnäs. Just nu är han aktuell som Sveriges läsambassadör, med uppdraget att främja barns läslust.

Jonas Hassen Khemiri, aktuell med Pappaklausulen. Han har tilldelats flera utmärkelser och priser för sina romaner, som har översatts till fler än 25 språk.

Lars Kepler, högaktuell med Lazarus som släpptes så sent som den 19 oktober. Bakom pseudonymen finns författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, som kittlar nerverna med böckerna om kriminalkommissarie Joona Linna. Högaktuell

Linda Bondestam, illustratör som bland annat står för bilderna i Ulf Starks bok Djur som ingen sett utom vi. Mariefreds bibliotek visar hennes bilder under oktober månad.

Yukiko Duke, känd från Gomorron Sverige i SVT där hon under många år har recenserat böcker. Hon är redaktör för tidsskriften Vi läser och har en egen Youtubekanal.

Källa: Mariefreds litteraturfest

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

MariefredBarnEvenemangKulturLitteraturUngdomar
Relaterat