Oppositionens ersättare lyckades inte fylla alla tomma stolar runt sammanträdesbordet på tisdagskvällen. Foto:

Fortsatt drama om ordförandeskapet

Strängnäs

Hela oppositionen i barn- och utbildningsnämnden lämnade sammanträdesbordet på tisdagskvällen. De anser att det är formellt fel att låta Maria Antropowa Ehrnfelt leda mötet som tillfällig ordförande.

På kommunfullmäktiges sammanträde i måndags kväll uppgraderades Maria Antropowa Ehrnfelt (M) från ersättare till ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Beslutet skulle lösa tveksamheterna som har uppstått kring att ha en ersättare som tillfällig ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Det var något som skolpolitikerna bestämde i januari, efter att tidigare ordföranden Patric Johansson (M) åtalats för bidragsbrott – ett beslut som har ifrågasatts och kritiserats av andra moderater.

Men protokollet från måndagens fullmäktige hade inte justeras när barn- och utbildningsnämndens politiker sammanstrålade kvällen därpå. Därmed har beslutet inte vunnit laga kraft, konstaterade Håkan Bertilsson (STRP) när mötet skulle öppnas.

— Jag känner inte att jag kan delta, sa han och föreslog att nämndens förste vice ordförande, Torbjörn Johansson (S), i stället skulle leda mötet.

Förslaget vann inget gehör, utan Maria Antropowa Ehrnfelt och nämndsekreteraren Evelina Fransson framhöll att kommunens egen jurist gett grönt ljus åt lösningen. Håkan Bertilsson har hört sig för och fått besked om motsatsen, och för att få saken utredd har Strängnäspartiet och Kristdemokraterna lämnat in en så kallad interpellation på ämnet.

— Det är möjligt att det är ett sätt som fungerar, men jag känner mig inte hundra. Innan vår interpellation är behandlad så kan jag inte delta, sa han.

Håkan Bertilsson lämnade mötesbordet och intog åhörarplats. Pia Steensland (KD), Linda Berg (SD), Lena Scharp Sandegren (MP) och Birgitta Elvingsson (MFP) gjorde likadant. Ersättare fick i stället tjänstgöra, men det fanns inte tillräckligt många på plats för att fylla alla stolar.

Maria Antropowa Ehrnfelt säger att situationen känns "tråkig".

— Jag tycker att vi borde lita till våra kommunjurister. Det är onödigt av oppositionen att göra politik av formalia, skolan mår inte bättre för att vi tjafsar, säger hon.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunPatric Johansson (M)KommunalpolitikSkola
Relaterat