Fotosamlingens framtid snart till beslut

Strängnäs

Det har rått delade meningar inom politiken om vad som ska ske med Strängnäs fotosamling i framtiden. Men nu ska majoritetspartierna S och M lägga fram ett förslag till beslut, det säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Larsson (M).

— Vi kommer att föreslå att fotosamlingen ska gå till Sörmlands museum. Skälet är att den måste tas omhand av proffs, och det kostar flera miljoner, säger han.

Det råder delade meningar i nämnden. Många av ledamöterna upplever att de lovat att samlingen ska stanna i kommunen samtidigt som beslutet togs om att avyttra övriga museisamlingar. Lars Larsson håller med om att tanken då var att fotosamlingarna skulle få vara kvar. Men när beslutet fattades förstod man inte vilka resurser och kompetenser det faktiskt krävs för att bevara och digitalisera samlingarna.

— Det känns som att många nu har förstått att det inte kan bli ett hembygdsprojekt. Om länsmuseet tar hand om samlingen är den tillgänglig via nätet om tre år, och vi får dessutom resurser över som vi kan lägga på mötesplatser i stället, säger Lars Larsson.

Beslutet om fotosamlingen beräknas vara med på dagordningen på nämndens möte den 24 oktober.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunFotograferingKulturKulturhistoria
Relaterat

Mest delat denna vecka