• Erika Svensson och Fredrik Granlund visar upp skisser och planer över det tilltänkta campingområdet nära Mälarens strand nordväst om Strängnäs. Foto:
  • Fredrik Granlund i området där Strängnäs nya campingplats ska anläggas. Foto:
1/

Från övningsfält till toppmodern camping

Strängnäs

— En anläggning av svensk toppklass är vad vi tänker oss.

Så säger Fredrik Granlund på Strängnäs kommuns enhet för mark- och exploatering med anledning av den stadscamping som ska byggas på gamla övningsfältet bortom Eldsund.

Om tre–fyra år kan det finnas plats för 300 husvagnar och husbilar samtidigt som en stugby bestående av 22 mindre hus hunnit uppföras.

— Servicebyggnader, matställe, bollplan, lekparker och en uppgraderad badstrand ingår också i konceptet, berättar Erika Svensson på samhällsbyggnadskontoret som konstruerat den aktuella detaljplanen.

Granskningsperioden pågår 27 oktober–24 november och handlingarna finns tillgängliga på Multeum respektive medborgarkontoret, för den som vill tycka till om planen.

— Sedan är det upp till kommunfullmäktige att fatta beslut i frågan, säger Fredrik Granlund.

Vad är bakgrunden till stadscampingen?

— Strängnäs kommun är i stort behov av en större camping. I Mariefred finns det 135 platser och i Löt 170. Men den senare anläggningen är det ofta fullbelagd då det handlar om en klubbcamping med fasta gäster. Så de som driver Löt hörde för flera år sedan av sig hit och förklarade situationen, säger Fredrik Granlund.

— Här ska vi inte tillåta långtidscamping utan man får stanna i max tre månader, fyller Erika Svensson i.

Hur tänker ni kring stugbyn?

— Stugorna är mest till för folk som utför tillfälliga arbeten i trakten.

Kommunen använder sig av delar av den mark som efter P10:s avveckling förvärvades av Fortifikationsverket.

— Där ska senare den norra staden också växa fram, berättar Erika Svensson.

Beträffande campingen måste kommunen teckna ett avtal med en extern aktör som är villig att investera 50 miljoner i projektet.

— Vi har pratat med branschorganisationen SCR – svensk camping – och de lät väldigt positiva till konceptet, både beträffande läget och utbudet. Vi gör någonting unikt när vi satsar på en stadsnära camping, berättar Fredrik Granlund.

På grund av strandskyddet är det inte tillåtet att exploatera mark allra närmast Mälaren. Men campinggästerna, och även privatpersoner, kommer att ha glädje av P10-badet med sin stora grönyta.

— Platsen ska utvecklas, säger Fredrik Granlund.

Anette Lilja, turismansvarig i Strängnäs kommun, kan inte annat än att hylla förslaget:

— Ett av våra mål är att få besökare att stanna här i flera nätter. För tillfället har vi en stor andel dagsbesökare. En stor camping nära Strängnäs kommer att innebära fler gästnätter.

— Campingen känns som en bra utgångspunkt för människor som vill cykla på Fogdön eller vandra längs pilgrimsleden där. Dessutom finns det mycket annat att uppleva här i trakten, säger hon vidare.

Fredrik Granlund är förstås också nöjd med läget.

— Anläggningen blir fullt synlig från Strängnäsbron, konstaterar Fredrik Granlund.

Huvudinfarten kommer troligen att finnas vid Eldsund, och därmed hålls viadukten över riksväg 55 – som stundtals varit stängd för biltrafik – åter öppen.

Fler övernattar i kommunen

Under 2016 redovisades totalt 90 632 gästnätter i Strängnäs kommun, enligt Statistiska centralbyrån. Det var en ökning med cirka 10 procent jämfört med föregående år. 2015 hade kommunen en turismomsättning på 610 miljoner kronor.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunP10-områdetmilitär

Mest delat denna vecka

Relaterat