Fogdös äldsta skola byggdes år 1800, fick folkskolestatus 1842 och år 1878 hade verksamheten vuxit så pass att den flyttade in i det då nya, stora skolhuset.

Ett stenkast bort ligger Fogdö kyrka, som sedan 1100-talet blickat ut över nejden och såväl välkomnat som lagt bygdens folk till evig vila.

Just i dag, den 14 juni, står kyrkportarna på vid gavel för en historisk skolavslutning, ortens långt över tvåhundrade i ordningen. Fogdö skola går i graven och de tredjeklassare som först av alla tågar in, med svenska flaggan i hand, är de allra sista avgångseleverna – i kommunal regi.

Artikelbild

| Pappa Peter Wärn och mamma Louise Lundgren står för en del av den goda tillväxten på Fogdö, här med syskonen Malva, Emma och lilla Milo som börjar på Vårbrubergas förskola nästa höst.

När höstterminen börjar är det på Vårfruberga friskola – och mycket blir som förr. Skolbyggnaden är densamma och merparten av lärarna stannar kvar, liksom barnen.

Och tillväxten är god. I höst ökar antalet förskole- och skolelever med drygt 20 procent, till en bra bit över 110 barn, med tillskott från Härad, Strängnäs – och nyinflyttade.

Fredagens kyrkobesökare är till stor del barnfamiljer med småttingar.

– Fogdö växer. Skolfrågan har bidragit till en osäkerhet som är borta nu. Vi har sett det på ett gäng hus som legat ute till salu ganska länge och nu sålts, säger Ola Larsson, ordförande i styrelsen bakom Vårfruberga friskola – och själv tidigare Fogdöelev.

Artikelbild

| Vårfruberga friskolas rektor Monica Aspe höll ett kort tal under Fogdö skolas avslutning.

Vivianne Lötvik är avgående rektor för Fogdö skola, där hon sällan hunnit vara eftersom hon också är rektor på den betydligt större och växande Karinslundsskolan.

Förutom den vanliga skolavslutningsnostalgin – hon har alltid en näsduk i fickan då, säger hon – så ser hon inte dagens ceremoni som särskilt speciell.

Artikelbild

| Fogdö skolas rektor Vivianne Lötvik förevigade, som många andra, barnens stämningsfulla sånger i kyrkan.

– Nej. Ur barnens perspektiv så fortsätter ju skolan i höst och fyra av deras lärare blir kvar här, medan två går till andra skolor. Och jag förstår att de ser fram emot att få en rektor som är på plats hela tiden, säger hon.

Rektor för nya Vårfruberga friskola är Monica Aspe, som redan har tillträtt och fått ett provisoriskt litet rum i skolan, där hon börjat bekanta sig med personal och barn.

Artikelbild

| Strängnäsjunioren Hector Checa och mamma Viktoria Andersson firade av ett par Fogdöelever.

Nu är hon på plats i kyrkan och mitt i en av sångerna avbryter barnen sig själva med ett "Stopp, stopp!", varpå de konstaterar att skolan ju ska läggas ner – och börja om. Så bjuder de upp Monica Aspe för att säga några ord om det.

– Jag kände mig så otroligt varmt välkommen när jag kom hit. Jag hade som en sol i magen och kände mig varm, glad och tacksam, säger hon och skickar med en sommarlovshälsning till barnen:

Artikelbild

| "Jag tror det kan bli väldigt bra, när nu kommunen inte vill driva skolan vidare. Det finns ett stort lokalt engagemang", så kyrkoherde Linus Jaehnke som välkomnade till Fogdö skolas allra sista avslutning.

– Jag hoppas ni känner likadant när ni kommer tillbaka till skolan i höst. Att ni är varmt välkomna!