Katarina Holmsten, chef för grundskoleverksamheten i Strängnäs kommun, har sagt upp sig. Den 1 februari börjar hon som skolchef i Laxå kommun, Örebro län.

– De här fyra åren har varit givande och spännande men också slitsamma, i och med att jag bor i Örebro. Efter förändringar i familjebilden har jag bestämt mig för att backa närmare Örebro, säger hon.

Grundskolornas rektorer fick beskedet under måndagen, berättar utbildningschef Tony Lööw – som själv informerades om uppsägningen precis innan julledigheten.

– Som alltid när man får den här typen av budskap så tänkte jag "jaha, okej, vad betyder det här och hur gör jag nu?". Det innebär både problem och möjligheter när människor rör på sig i en organisation. Nu ska jag ha samtal med rektorer, de fackliga och min ledningsgrupp, säger han.

Möten är bokade denna vecka och nästa, därefter ska Tony Lööw bestämma hur det blir med chefskapet framöver.

– Vi behöver någon som håller ihop grundskolan, det är den största verksamheten vi har. Men vi ska diskutera om vi rakt av ska ersätta tjänsten eller om vi ska tänka annorlunda, säger Tony Lööw.

Det var den 2 februari 2015 som Katarina Holmsten började i Strängnäs. Hon kom närmast från en tjänst som kvalitetsutvecklare i Karlskoga och har en bakgrund som rektor och lärare inom grundskolan.

Under hennes tid i Strängnäs har den största frågan varit antalet grundskolor. Landsbygdsskolorna krymptes till F–3-skolor redan 2016. Från och med detta läsår har de lagts ner, efter ett omstritt politiskt beslut.

– Det var faktiskt en av de första frågorna jag fick till mig när jag kom till Strängnäs. Den nya strukturen är inte helt verkställd, Fogdö skola har ju fått ett år extra. Men så långt vi har kommit tycker jag att det har fallit väl ut, även om det alltid finns saker att hantera, säger Katarina Holmsten.

Andra stora frågor har varit arbetet med kommunens skolutvecklingsprogram, samarbetet med socialtjänsten och förändringar inom elevhälsan.

– Katarina gör vassa analyser och har skapat strukturer och tydlighet. Det är egenskaper jag måste säkerställa att vi har kvar i organisationen även i framtiden, säger Tony Lööw.

Katarina Holmsten arbetar till och med den 31 januari. Tony Lööw kommer tillfälligt ta över hennes arbetsuppgifter.