Drygt ett år har gått sedan Stallarholmsbon Rich Tellasamla in pengar för att bekosta projektet. Men intresset var svalt så han har fått bekosta allt själv. Det har gjort att inspelningen ibland har fått vila till förmån för andra uppdrag. Under året har Rich Tella bland annat gjort en dokumentär om Lars Bäckman, mannen som sägs ha varit inspirationen till karaktären Svenska kocken i tv-serien Mupparna.

‒Det var nyttigt för mig, för då fick jag se hur många beslut jag faktiskt behövde fatta hela tiden. Jag hade en tre timmar lång intervju som jag klippte ner till 20 minuter. Varje klipp är ett beslut. Så då förstod jag hur svårt det skulle bli att redigera dokumentären om guldmaskinen som innehåller intervjuer med flera olika personer, säger Rich Tella.

Ett sätt att begränsa sig var att lägga fokus framför allt på en intervjuperson, nämligen Tomas Widmark, tidigare medarbetare på Strengnäs Tidning.

‒Han skrev om guldmaskinen och har mycket att berätta, säger Rich Tella.

Samtidigt har det tillkommit en del nya idéer. Bland annat dras en parallell mellan guldmaskinens finansiering och dagens så kallade crowdfunding, att frivilliga får finansiera projektet med en insamling.

‒Vi tar historien om guldmaskinen till dagens samhälle, säger Rich Tella.

Dokumentären väntas bli omkring 30 minuter lång, och är tänkt att premiärvisas i Gula industrihuset.