Rich Tella började drömma om att göra en dokumentär om guldmaskinen i Stallarholmen redan 2014. Foto:

Guldmaskinens saga blir snart berättad

Stallarholmen

Rich Tellas dröm om att göra en dokumentärfilm om guldmaskinen, en uppfinning som sas kunna rena guld, är på väg att uppfyllas. Projektet har blivit försenat, men nu närmar det sig premiär.

Drygt ett år har gått sedan Stallarholmsbon Rich Tella påbörjade inspelningen av en dokumentär om maskinen som enligt uppfinnaren Hans Wahlbeck kunde avlägsna orenheter från guldsmycken.

— Filmen är i klippningen just nu. Där har den fastnat lite, eftersom det tar väldigt lång tid att klippa ihop alla intervjuer, säger Rich Tella.

Målet att hinna släppa filmen under första kvartalet 2018 ser därför inte ut att kunna uppnås, även om han hoppas att det inte ska bli särskilt mycket senare än så.

— Jag hoppas att jag kan släppa filmen i april. Men jag är optimistisk, det tar alltid längre tid än man tror.

Inför inspelningen provade han att samla in pengar för att bekosta projektet. Men intresset var svalt så han har fått bekosta allt själv. Det har gjort att inspelningen ibland har fått vila till förmån för andra uppdrag. Under året har Rich Tella bland annat gjort en dokumentär om Lars Bäckman, mannen som sägs ha varit inspirationen till karaktären Svenska kocken i tv-serien Mupparna.

— Det var nyttigt för mig, för då fick jag se hur många beslut jag faktiskt behövde fatta hela tiden. Jag hade en tre timmar lång intervju som jag klippte ner till 20 minuter. Varje klipp är ett beslut. Så då förstod jag hur svårt det skulle bli att redigera dokumentären om guldmaskinen som innehåller intervjuer med flera olika personer, säger Rich Tella.

Ett sätt att begränsa sig var att lägga fokus framför allt på en intervjuperson, nämligen Tomas Widmark, tidigare medarbetare på Strengnäs Tidning.

— Han skrev om guldmaskinen och har mycket att berätta, säger Rich Tella.

Samtidigt har det tillkommit en del nya idéer. Bland annat dras en parallell mellan guldmaskinens finansiering och dagens så kallade crowdfunding, att frivilliga får finansiera projektet med en insamling.

— Vi tar historien om guldmaskinen till dagens samhälle, säger Rich Tella.

Dokumentären väntas bli omkring 30 minuter lång, och är tänkt att premiärvisas i Gula industrihuset.

Läs mer om dessa ämnen

Stallarholmenfilmnostalgi