Gustaf Fagerberg, 25, kommer från Strängnäs. I somras var han med och praktiserande som ljusassistent vid inspelningen av filmen Tårtgeneralen. Foto:

Gustaf Fagerberg från Strängnäs delaktig i filmen Tårtgeneralen

Strängnäs
Gustaf Fagerberg var med vid inspelningen av den kritikerhyllade långfilmen Tårtgeneralen som har biopremiär på onsdagen. Med anledning av det ställde tidningen några frågor till den 25-årige Strängnässonen.

Hur var det?

— Både jättekul och lärorikt. Jag läser film på Fridhems folkhögskola i Skåne och fick i somras praktisera som ljusassistent på Tårtgeneralen. Det var mycket intressant, med flera av branschens skickligaste yrkesmän- och kvinnor på plats.

Fredrik Wikingsson, Mikael Persbrandt och Filip Hammar vid galapremiären av filmen "Tårtgeneralen" på Rigoletto i Stockholm. Foto:

Filmen, med Mikael Persbrandt i huvudrollen som den revanschsugne Hasse P, utspelar sig i Köping under mitten av 1980-talet. Var det där ni spelade in?

— Ja, till 90 procent i Köping och lite grann i Arboga. Totalt pågick arbetet med inspelning på plats under sju veckor.

Hur gick det att tillbringa sju veckor i det som i filmen inledningsvis beskrivs som Sveriges tråkigaste stad?

— Haha, det gick fint. När vi var där måste Köping ha varit landets roligaste stad.

Vad fick ni för mottagande av lokalbefolkningen under inspelningen?

— Det var ett stort intresse och vi fick bara bra respons under arbetet. Det var många som ställde upp som statister och det funkade jättebra.

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs kommunfilm