I samband med prisutdelningarna under fredagskvällens näringslivsgala presenterades de föreningar som ska få hälsa resenärerna på Strängnäs resecentrum välkomna till kommunen. Fyra åt gången, mellan underhållningsnumren och middagens olika rätter, avslöjades vilka som kommer att visas upp på storbildsskärm framöver.

De är inga mindre än: Aktiva seniorer, Civilförsvarsföreningen, Dramatiserade stadsvandringar, Fogdö IF, Härads hembygdsförening, IK Viljan, Lövsångarna, Sams, Strängnäs gymnastikförening, Strängnäs IBK, Strängnäs scoutkår och Strängnäs tennisklubb.

– Det är roligt att såväl kultur som idrott och andra organisationer finns representerade, säger Christine Blomqvist Gyllby, ordförande för Företagarna i Strängnäs och Mariefred.

Det är Företagarna och Strängnäs kommun som har tagit initiativ till en ny porträttsamling. Under våren har Strengnäs Tidnings läsare först fått nominera och sedan, efter att arrangörerna gjort ett urval och tidningen presenterat kandidaterna med en artikel vardera, fått rösta fram sina favoritföreningar. När röstningen stängde, vid midnatt söndagen den 12 maj, hade 597 röster lämnats.

Bilder av lokala profiler och rikskändisar från kommunen hänger på Läggesta station sedan ett par år tillbaka, men i Strängnäs nya resecentrum blir det en digital lösning när föreningslivet ska visas upp. Exakt var på resecentrum skärmen ska placeras är ännu inte klart, men enligt Christine Blomqvist Gyllby är förhoppningen att den ska kunna avtäckas under högtidliga former någon gång efter sommaren.

­– Lite pompa och ståt ska vi försöka få till. Bilderna kommer att rulla på skärmen och det blir någon inledande text om kommunens rika föreningsliv, berättar hon.

De nominerade föreningarna som inte fick tillräckligt många röster för att hamna på resecentrum är: Fogdöns hembygdsförening, Gustav Vasa-föreningen, IFK Mariefred, Imariefred.nu, Mariefreds hembygdsförening, Röda korset, Åkers hembygdsförening, Åkers IF och Östra Södermanlands järnväg.

­– Vi har ett otroligt föreningsliv och då blir det konkurrens om platserna, säger kommunpolitikern Magnus Stuart (M).

Det lokala näringslivet hade ett internt program under fredagen, som avslutades med galamiddagen. Under lördagen väntar mässa för allmänheten i Svenska hem arena mellan klockan 11 och 16. Temat för mässan är Äta, leva, verka och bo, och Svenska hem arena är fylld av omkring 100 lokala utställare ­– små och stora företag och organisationer blandat med förenings- och kulturliv.