Här är kyrkovalets vinnare – definitiva siffror klara

Strängnäs

Samtliga röster är nu räknade från kyrkovalet den 17 september.

Några stora skillnader jämfört med de siffror som presenterades dagarna efter blev det emellertid inte.

I Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö blev Posk, partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, klart störst. Listan erhöll 66,04 procent av rösterna. Därmed får Posk 17 mandat i kyrkofullmäktige mot sju för Arbetarpartiet Socialdemokraterna och ett för Miljöpartiet. I församlingen uppgick valdeltagandet till 20,09 procent.

Med exakt 60 procent av rösterna dominerade Öppen kyrka i Stallarholmens församling. Öppen kyrka erhöll tolv mandat mot halva summan för listan För kyrkan i Stallarholmens församling och ett för Sverigedemokraterna. Stallarholmen hade ett valdeltagande på 24,88 procent.

I Vårfruberga-Härads församling gick 22,39 av de röstberättigade till valurnorna. Posk kammade hem 81,65 procent av rösterna medan Arbetarpartiet Socialdemokraterna fick de övriga. Fler alternativ fanns nämligen inte. Därmed tillfaller tolv mandat Posk och konkurrenten får tre.

Mariefreds församling bjöd på inte mindre än fem listor. Tillsammans i Mariefreds församling var starkast med 37,59 procent av rösterna. Det renderar i sju mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna fick fem, Centerpartiet fyra och Vänstern i Svenska kyrkan tre medan Miljöpartiet med sina 3,47 procent blev utan. Valdeltagandet i Mariefred var det högsta i kommunen – 26,14 procent.

i Åker/Länna, slutligen, utnyttjade knappt 20 procent (19,61) av de berättigade sin rösträtt. Här var Kyrklig samling populärast med 46,93 procent. Det betyder sju mandat i fullmäktige. Socialdemokraterna erhöll sex och nykomlingen Sverigedemokraterna två.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Svenska kyrkanMariefredKyrkovalet 2017
Relaterat

Mest delat denna vecka