Ulf Kristersson tyckte att det kändes "högtidligt, som alltid", att gå och rösta.

– Och det är extra kul att just i den här rollen få rösta i min hemstad, sade han till Expressen.

Kristersson tycker det är viktigt att vara i sin hembygd, just på valdagen.

Artikelbild

| Moderaternas partiledare Ulf Kristersson köar till röstningen i Multeum.

– Självklart! Demokratin börjar med det lokala, sade moderatledaren.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson gick till valurnan i Stockholms stadshus och möttes av frågor om beslutet att inte delta på SVT:s valvaka.

– Det är upp till SVT. De kan fortfarande medge att de fattade fel beslut när de valde att ta avstånd från vår integrationspolitik, men inget tyder på det, sade han.

När Stefan Löfven (S) gick till valurnan i förmiddags möttes han av svenska och utländska journalister utanför statsministerbostaden Sagerska huset i centrala Stockholm

Artikelbild

| Moderaternas partiledare Ulf Kristersson talar med väljare utanför Multeum i Strängnäs på söndagsförmiddagen

– Det här valet handlar om anständigheten och vi står för anständighet, säger Löfven efter att ha lagt sin röst.

Löfven får frågan om han har sovit gott i natt.

Artikelbild

| Moderatledaren Ulf Kristersson i centrum utanför Paulinska skolan i Strängnäs.

– Jajemän, svarar statsministern och passar även på att varna för Sverigedemokraterna som han kallar ”a racist party” när han får en fråga av en utländsk reporter.

Löfven har faktiskt redan röstat en gång, han förtidsröstade i Örebro när förtidsröstningen drog i gång, men passade på att möta pressen ännu en gång på själva valdagen.

Artikelbild

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på väg till vallokalen i Strängnäs med hustrun Birgitta Ed.

I Malmö delade Miljöminister Karolina Skog (MP) ut valsedlar för Miljöpartiet utanför Kroksbäcksskolan.

– Det är en stor dag, som jag är glad över. Men sedan när jag tittar framåt är jag också nervös och orolig. Det är mycket tankar nu kring vem som tar ledarskap i Sverige och vart de tar Sverige, säger hon till TT:s utsända reporter.

Artikelbild

| Moderatledaren Ulf Kristersson utanför Multeum i Strängnäs.

Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt delade ut valsedlar under förmiddagen.

– Det här är den finaste stunden på hela valdagen, säger han till TT utanför en vallokal i Midsommarkransen i Stockholm.

Artikelbild

| Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det känns högtidligt att gå att rösta.

Medan röstare antingen blänger surt när Sjöstedt räcker fram valsedeln, eller tacksamt tar emot den, säger han att det är precis det här demokrati handlar om.

– Att få vara mitt i det, se hur alla kommer och röstar, har med sig sina barn. Folk som precis fått svenskt medborgarskap och aldrig röstat förut. Det är stort, säger han.

Artikelbild

| Moderatledaren Ulf Kristersson på väg till röstningen under söndagen i Strängnäs.

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFsZ3JhZmlrJz48L2Rpdj4KPHNjcmlwdCBzcmM9J2h0dHBzOi8vZDZ2cWM3M3I5a25lLmNsb3VkZnJvbnQubmV0L3YxMy90dC13aWRnZXQuanMnPjwvc2NyaXB0Pgo8c2NyaXB0PgogICAgbmV3IHR0LlRUV2lkZ2V0KHsKICAgICAgICBXaGVyZVRvQWRkV2lkZ2V0OiAndHQtdmFsZ3JhZmlrJywKICAgICAgICB0eXBlOiAnY3VzdG9tJywKICAgICAgICBzdWI6ICd2YWxncmFmaWsnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]

[custom-embed script="PGRpdiBpZD0ndHQtdmFscm9ib3QnPjwvZGl2Pgo8c2NyaXB0IHNyYz0naHR0cHM6Ly9kNnZxYzczcjlrbmUuY2xvdWRmcm9udC5uZXQvdjEzL3R0LXdpZGdldC5qcyc+PC9zY3JpcHQ+CjxzY3JpcHQ+CiAgICBuZXcgdHQuVFRXaWRnZXQoewogICAgICAgIFdoZXJlVG9BZGRXaWRnZXQ6ICd0dC12YWxyb2JvdCcsCiAgICAgICAgdHlwZTogJ2N1c3RvbScsCiAgICAgICAgc3ViOiAndmFscm9ib3QnLAogICAgICAgIGNsaWVudElEOiAndHQuc2UnLAogICAgfSk7Cjwvc2NyaXB0Pg=="]