Som så många andra affärsidkare vittnar Bosse Almqvist om att toapapper varit en populär vara sedan folk började bunkra då coronan hamnade i fokus.

– Det verkar som att många sommargäster redan flyttat ut. Troligen för att komma bort från storstaden, säger Bosse Almqvist.

Rushen har varit så pass markant att han nästan funderat på att nyanställa.

Artikelbild

| Ica Skeppet, där Bosse Almqvist bossar, har i coronans tidevarv ökat sin försäljning markant.

– Men hittills har det löst sig genom att vi plockar in extrapersonal, skolungdomar som håller sig hemma här nu på grund av viruset.

I veckan blev det alltså klart att Stallarholmens församling erbjuder att handla och köra hem varor åt medlemmar som tillhör riskgrupperna.

– Ett brev har gått ut till alla över 70 år, vilket betyder väldigt många här ute. Personal från församlingen och volontärer ska hjälpa till, säger kyrkoherden Marina Balado.

Församlingen kommer också att erbjuda soppa eller grillad korv och en kopp kaffe vid församlingshemmet varje torsdag.

Artikelbild

| Marina Balado, kyrkoherde i Stallarholmens församling.

– Det är viktigt att finnas där som en social knutpunkt, inte bara för äldre utan även för de som blivit permitterade och nu går hemma, säger kyrkoherden.

Även Mariefreds församling och församlingen i Åker/Länna erbjuder äldre och sjuka medlemmar hjälp med att handla och få varorna levererade till dörren.

Apropå Mariefred, William Dahlbäck arbetar som butikschef på Ica torghallen.

– Ökningen för oss ligger på 20–30 procent. Toapapper och kolonialvaror säljer vi mycket av, men även kött. Just nu är läget bra, vi har allting hemma. Det var värre förra veckan, säger han.

Tomas Taraldsson är Ica-handlare i Åkers styckebruk.

– Det har varit hårt tryck i två veckor, fast känslan är att det började lugna ner sig under helgen. Så nu kan vi komma ikapp. Alla handlar mer än vanligt, men några nya kunder tror jag inte vi sett till.

Farmaz Hussein driver Tempo i Ulvhäll i Strängnäs, en i sammanhanget mindre butik:

– Vi har ökat både antalet kunder och försäljningen med 14–20 procent. De äldre som befinner sig i riskgruppen har en egen tid på onsdagar. Vi kan även hjälpa dem att få hem varor.

Hos Willys i Solberga servas kunderna med e-handel.

– Vi trappar upp detta nu, inte minst med tanke på riskgrupperna. Folk sitter hemma och fyller i vad de vill ha. Vi plockar ihop varorna och sedan avhämtas kassarna på utsidan av butiken. Den servicen finns fem dagar i veckan, säger butikschefen Sven-Ove Weidne.