Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto:

Helikopter och sex båtar sökte efter Strängnäsfiskare i nöd

Strängnäs
En stor sjö- och flygräddningsinsats sattes igång i Strängnäs natten till torsdag sedan en fritidsfiskare anmälts saknad.

En helikopter och sex båtar deltog i sökandet efter en 56-årig fiskare under natten mellan onsdagen och torsdagen. Sjö- och flygräddare letade från Hjulstabron till Strängnäs centrum – och lyckades vid 04-tiden hitta mannen nära Segerön.

Den 56-åriga mannen skulle ut och fiska och hade meddelat sin fru att han skulle vara tillbaka vid 19-tiden på onsdagskvällen. Men timmarna gick utan att han kom hem och oron steg.

– Frun och en kamrat var ute och letade länge. De hittade hans cykel vid båtplatsen i småbåtshamnen i Västerviken. Hans mobiltelefon låg i cykelkorgen så det gick inte att nå honom, berättar Lars Nilsson vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg.

Vid 02-tiden ringde frun polisen. Kort därefter kopplades sjö- och flygräddningscentralen in och en stor insats drog i gång. Bedömningen var att det rådde fara för liv. Sjöfartsverkets helikopter med bas i Norrtälje kopplades in, likväl Sjöräddningssällskapet i Strängnäs, Västerås och på Munsö. Från Strängnäs deltog tre sjöräddare.

– Frun berättade i vilka områden mannen brukade fiska, men visste inte vart han planerat att åka just denna dag. Larmet gällde i stort sett alla vatten runt Tosterön och Aspön, från Hjulstabron och ner till Strängnäs, därför var vi många båtar från olika håll, berättar Lars Tysklind, ansvarig för sjöräddningsstationen på Visholmen.

Helikoptern lämnade Norrtälje 03.25 och flög in över Strängnäs 03.50.

– Klockan 04.02 får helikoptern visuell kontakt med en båt i fjärden söder om Tynnelsö, cirka 800 meter från Segerön. Båten stämde in på beskrivningen, en mindre öppen motorbåt. Ombord satt en man i flytväst som såg ut att ha fått motorhaveri. Han paddlade med en håv men det var helt vindstilla så han hade svårt att ta sig till land, berättar Lars Nilsson som ledde insatsen från centralen i Göteborg.

Helikopterföraren kunde konstatera att mannen var välbehållen. Sjöräddningsbåten som var närmast, Rescue Ekerö som har sin bas på Munsö vid Birka, leddes fram. Helikoptern hovrade över motorbåten för att visa vägen. De uppgifter som tidningen fick av polisen under natten, om att helikoptern hade vinschat upp mannen, stämmer inte.

– Hade han varit i större nöd så hade vi gjort det. Men i det här läget kunde Rescue Ekerö dra in honom till småbåtshamnen i Strängnäs, säger Lars Nilsson och berättar att räddningsinsatsen genomfördes under goda förhållanden:

– Både för båtarna och helikoptern. Det höll på att ljusna, så sikten var god.