Vårvintern 2017 upptäckte två äldre damer oberoende av varandra att de bestulits på två guldringar respektive ett guldhalsband. Båda damerna fick regelbunden hjälp av hemtjänsten, och polisen undersökte därför om stölderna kunde ha något samband. Misstankarna riktades snart mot en kvinna som genom sitt jobb i hemtjänsten besökt de båda damerna under den aktuella perioden.

Samtidigt gjorde polisen i Västmanland en kontroll på en pantbank, och upptäckte att en kvinna lämnat in en mängd smycken där. Hon var känd av polisen eftersom hon tidigare hade varit misstänkt för stölder hos äldre i en västmanländsk stad, och nu såg polisen kopplingen till den pågående utredningen i Södermanland. Strängnäspolisen fattade beslut om att ta smyckena, och en av de äldre kvinnorna identifierade genast sina försvunna ringar.

Den misstänkta kvinnan har i förhör erkänt att hon tagit guldringarna. Hon skulle hjälpa den äldre damen att ta på sig kläder när hon fick syn på ringarna i badrummet. Hon har berättat att hon tog dem eftersom hon var i desperat behov av pengar.

Kvinnan förnekade först att hon tagit guldkedjan hos den andra damen, utan hävdade att den kedja och de övriga smycken som hon pantsatt kommer från släktingar. Men de släktingar som polisen har talat med kände inte till några sådana smycken, och till slut erkände kvinnan att hon stulit även kedjan.

Nu åtalas hon för stöld och krävs på 5 700 kronor i skadestånd av pantbanken. Kvinnan åtalas också för häleri av de övriga smyckena som hon lämnat in på pantbanken. Hon jobbar inte kvar inom hemtjänsten.