• Mustaren Johan Sjöstedt tar emot kundernas äpplen på Hornudden samtliga helger oktober ut. Foto:
  • Äpplen redo för pressning. Foto:
1/

Hög tid att ta hand om årets äppelskörd

Strängnäs

I dag hyllas den ädla drycken äppelmust som förärats en egen temadag i kalendern.

— Det har varit ett uselt äppelår, men vi har laddat upp så att vi ska kunna möta kundernas efterfrågan på pressade äpplen, säger mustaren Johan Sjöstedt.

Äppelmust har en lång tradition i Sverige och är en dryck som uppskattas av många. Genom att pressa "musten" ur äpplen, så snart de plockats från träden, har människan tillverkat äppelmust genom historiens gång. Tillverkningssättet är likadant nu som då. Must är helt enkelt äpplen som pressats och tappats på flaska.

— Äpplen är det vi har på våra breddgrader som närmast går att jämföra med kontinentens vinproduktion. Sverige kan göra cider som kan mäta sig internationellt, säger sommelierutbildade Johan Sjöstedt.

Förra årets köpte han Stallarholmens musteri och kan numer även titulera sig mustare. Själva pressanläggningen har Johan Sjöstedt flyttat till lokaler på Mariefredsvägen i Strängnäs medan inlämning av frukt sker vid Hornuddens ekokafé på Aspö, som hans föräldrar driver.

— Det har varit ett katastrofår för äppelskörden och med den gångna helgens urrväder är jag imponerad över att så många kom hit i lördags och söndags och lämnade frukt, säger Johan Sjöstedt.

I år kan kunderna för första gången få med sig mer must hem än vad de själva lämnat in i skördeväg. Det går till så att de kommer med sina äpplen och åker därifrån med nyinköpt och färdigbuteljerad must. Och det finns flera olika sorter som kunderna kan välja fritt mellan.

— Vinteräpplen lämpar sig bra för mustning och de är lättast att pressa. Vi tar emot frukt alla helger under oktober och i år kan kunden i princip få köpa hur mycket must som helst, säger Johan Sjöstedt.

Han har märkt av ett ökat intresse för äpplen och att allt fler vill göra något vettigt med sin egen frukt. Själv gör Johan Sjöstedt tio olika sorters must och har i år även tävlat i SM för hantverkscider.

— Det var första gången tävlingen hölls i Sverige och vi vann med vår egen cider, "Hornuddens Rimfrost". Det var riktigt kul.

Cidervinnaren är dock lite väl alkoholstinn för att få saluföras i mustsammanhang, men den går att avsmaka på flera restauranger.

— I dag satsar vi på must. En fantastisk dryck. Enkel, men med finess, säger Johan Sjöstedt.

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäs

Mest delat denna vecka