• 17-åriga Gabriella Tesfamichaels Habtezion, som går i klass KFSCI15 på Europaskolan i Strängnäs, har två veckors forskning i partikelfysik att se fram emot. Och inte i vilket laboratorium som helst, utan i världens största vid schweiziska Cern. Foto:
  • Gabriella Tesfamichaels Habtezion reser till Cern den 23 juli. Foto:
1/

Gabriella, 17, valdes ut av Cern – ägnar lovet åt kaos

Strängnäs

Gabriella Tesfamichaels Habtezion, som går Europaskolans naturvetenskapliga spetsprogram, kommer att fördjupa sig i matematiska teorier och partikelfysiska laborationer i sommar.

Det blir en speciell sommar för Gabriella Tesfamichaels Habtezion. Hon ska nämligen tillbringa två veckor vid schweiziska Cern, världens största partikelfysiklaboratorium, där det hålls en sommarforskarskola med hård konkurrens om platserna. 2 000 europeiska skolungdomar ansökte men bara 24 kom in.

— Jag trodde inte jag hade en chans, säger Eskilstunabon som går andra året på Europaskolan i Strängnäs, närmare bestämt scienceprogrammet.

— Du skickar in betyg, rekommendationer från två lärare eller mentorer och en motivering till varför just du ska få gå sommarskolan. Jag skrev att jag är intresserad av att fördjupa mig i kaosteorin. Det är en matematisk teori, förtydligar Gabriella Tesfamichaels Habtezion när intervjuaren ser oförstående ut.

Cern-laboratoriet i Genève, där Gabriella Tesfamichaels Habtezion kommer att tillbringa två veckor av sommarlovet.

Cern

Cern – en förkortning för Conseil européen pour la recherche nucléaire – är världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik. Förkortningen kvarstår, trots namnbytet till Organisation européenne pour la recherche nucléaire.

Laboratoriet grundades 1954 och ligger utanför schweiziska Genève, nära gränsen till Frankrike. Det har drygt 2 500 anställda. 22 medlemsländer, däribland Sverige, finansierar verksamheten.

Hon kom till Sverige som flykting i november 2012. Familjen kommer från Eritrea, men Gabriella Tesfamichaels Habtezion är född och uppvuxen i Saudiarabien. Kontrasten var stor till det vintriga Skellefteå som hon och hennes familj hamnade i, när de sökte om asyl.

— Det var väldigt annorlunda. Men jag kunde gå till biblioteket, jag kunde cykla ute. Bara att få vara fri... jag var så glad, minns hon.

Efter ett år på ett asylboende i Västerbotten fick familjen uppehållstillstånd. De sökte egen bostad i många olika kommuner och fick napp i Vingåker. Gabriella Tesfamichaels Habtezion och hennes storasyster gick på Vidåkersskolan, men när systern skulle börja gymnasiet var det läge för en ny flytt. Hon ville läsa IB-programmet, och det erbjöds närmast i Eskilstuna. Familjen flyttade igen och Gabriella Tesfamichaels Habtezion började på Stålforsskolan.

— Det var där mitt intresse för naturvetenskap väcktes, men jag kände att jag inte riktigt utmanades. När jag skulle söka till gymnasiet frågade jag min studie- och yrkesvägledare var det fanns mer avancerade program och då rekommenderade hon mig att söka till Europaskolan, berättar Gabriella Tesfamichaels Habtezion.

Nu går hon andra året på det naturvetenskapliga spetsprogrammet. Sedan det för omkring en månad sedan blev klart att hon kommit in på Cerns sommarforskarskola har hon fått många hurrarop, både från klasskompisar och från skolledningen.

Själv har hon svårt att förstå hur stort det är att som enda svensk elev lyckas knipa en av de åtråvärda platserna.

— Det är coolt, säger hon.

— Och det är coolt med Sverige, att det finns så många möjligheter. Jag hade aldrig fått den här möjligheten i Eritrea. Nog för att det bara är elever från de olika europeiska medlemsstaterna som får vara med på sommarskolan, men även om det vore möjligt så hade det inte gått i Eritrea.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EuropaskolanForskningSkola
Relaterat

Mest delat denna vecka