Karin Sjöstedt och Mats Sjöstedt som driver Hornuddens gård kan vinna entreprenörspriset Årets lokala hjälte (som utses av Ica). Foto:

Hornudden tävlar om utmärkelse värd 100 000 kronor

Aspö

— Det känns ofattbart!

Karin Sjöstedt, som tillsammans med maken Mats Sjöstedt driver Hornuddens trädgård, har chansen att vinna utmärkelsen Årets lokala hjälte – en tävling som arrangeras av Ica.

I prispotten finns 100 000 kronor.

Nyligen blev det klart vilka fem finalister (bland 200 nomineringar) som slåss om det åtråvärda priset.

Vinnaren utses dels genom en online-omröstning, dels genom en jury bestående av bland andra Prins Daniel, ex-ministern Aida Hadzialic, professor Sara Rosengren samt Anders Källström från lantbrukarnas riksförbund.

— Jag har redan lagt ut på Facebook att man kan rösta på oss, det ska även nämnas på vår hemsida. Ica lyfter oss och nu lyfter vi deras tävling, fortsätter Karin Sjöstedt.

Hon är uppväxt på Hornudden en mil norr om centrala Strängnäs och tog över gården 1988 tillsammans med maken Mats. Därefter har paret successivt byggt sin verksamhet kring ekologiskt odlade grönsaker. Det märks bland annat på att Hornudden blivit ett populärt utflyktsmål och att gården har ett 20-tal säsongsanställda.

Konkurrenterna i tävlingen Årets lokala hjälte kommer från västgötska Ulricehamn, dalaorten Stora Skedvi samt Jättendal och Vallsta, båda i Hälsingland. Ett av kriterierna för att ens bli aktuell är att verksamheten bedrivs på en ort med mindre än 100 000 invånare.

— Jag har tittat lite på de andra fyra deltagarna. Där fanns fabriken i Stora Skedvi som tillverkar knäckebröd. Det skulle inte göra mig något om de tar priset. Jag tror nämligen inte att vi vinner. Men det vore fantastiskt om så blir fallet – men vi är redan superglada, resonerar Karin Sjöstedt.

Vad skulle ni göra för 100 000 kronor?

— Bygga ett tak på vår Pergola inför sommaren, där ska vi anordna kvällar ihop med Strangebrew. Det vore skönt om vi inte var så väderberoende och slapp ha vissa evenemang inomhus.

Jenny Svederman, som håller i Ica-tävlingen, kommenterar:

— Från början lät vi allmänheten nominera vilka de ville och fick in 200 nomineringar, berättar Jenny Svederman.

— Sedan valde vi ut ett mindre antal till juryn som utsåg fem lokala hjältar. Juryn tittade på hur mycket företagen bidrar till sin ort på olika sätt – kunder, arbetstillfällen, ekonomiskt resultat, affärsidé med mera.

Har någon varit där och rekat?

— Nej, men vi har läst mycket om Hornudden.

Utöver att företaget måste finnas på en mindre ort ska den genom initiativ i entreprenöriell anda bidra till positiv utveckling i sitt närområde.

Ica delar också ut ett liknande entreprenörspris i kategorin Årets nystartare.

Omröstningen pågår under perioden 10–17 april. Vinnarna utses i början av nästa månad.

Läs mer om dessa ämnen

AspöSträngnäsLantbruk