• Christer Ståhl har arbetat med jubileumsutställningen med anledning av S-föreningens 100-årsfirande. Gamla fotografer, protokoll och annat partimaterial kommer att visas. Foto:
  • Torbjörn Johansson, Åkers socialdemokratiska förenings 19:e ordförande. Foto:
1/

Hundraårig förening firar med utställning

Åkers styckebruk

Under glansdagarna satt socialdemokrater på alla stolar i Åkers fullmäktige. I dag är verkligheten en annan för den 100-årsjubilerande föreningen, som ändå vill ha en roll i brukssamhället.

1889 bildades Socialdemokraterna. 30 år senare föddes Åkers arbetarekommun, som är namnet på socialdemokratiska kommunföreningar och Åkers styckebruk var vid den tiden en egen så kallad landskommun.

– I april 1919 skulle det förrättas fullmäktigeval även i landskommuner, så då bildade man arbetarkommunen för att komma in och få något att säga till om, berättar Christer Ståhl, som har arbetat med en utställning om föreningens hundraåriga historia inför jubileet som ska firas nu på lördag.

I protokollet från det allra första sammanträdet – den 14 januari 1919 – går att läsa att nödvändigheten av arbetarekommunens bildande betonades, något som underströks av samliga mötesdeltagare. Manfred Degerman valdes till ordförande och resten är, som det brukar heta, historia.

Socialdemokraterna och borgerligheten gick det året till val med en gemensam samlingslista, berättar Christer Ståhl. Socialdemokraterna hade ett starkt stöd i den då i högsta grad levande bruksorten, men de 25 fullmäktigemandaten fördelades rättvist.

– Arbetarekommunen fick 13 av platserna, men styrkeförhållandet behövde aldrig diskuteras. Så hade man det fram till 1938, då beslutade arbetarekommunen att gå ut med en egen lista. Och det var lyckosamt, berättar Christer Ståhl som kallar de kommande decennierna för föreningens glansdagar.

– Vi hade alla mandat i fullmäktige. Vi skänkte bort ett mandat till brukspatronen för att han skulle kunna få vara ordförande i fullmäktige.

1952 slogs Åker och Länna samman till en kommun och 1971 gick de båda upp i Strängnäs kommun. Då upphörde Åkers arbetarkommun. S-föreningen i Åker är numera en del av Strängnäs arbetarekommun, liksom S-föreningarna i Mariefred och Strängnäs samt lokala grenar av S-kvinnor och SSU.

Samtliga föreningar är inbjudna att delta i firandet i Åkers Folkets hus, och på eftermiddagen välkomnas även allmänheten med fika och underhållning.

De tidiga protokollen från den dåvarande arbetarekommunen kommer att visas upp. En annan viktig del i utställningen är fotografier. Materialet kommer i första hand från Strängnäs arbetarkommuns eget arkiv och från Harry Lindblads arkiv som Åkers hembygdsförening har tagit över.

Många av bilderna som ska visas upp är tagna i samband med första maj-firanden genom åren. Det första tåget gick genom bruksorten år 1929. Christer Ståhl kan av bilderna konstatera att det inte är samma uppslutning nu som då.

– Det är roligt med de här gamla bilderna, de går från svartvitt till färgfoto. Vi får se om det är någon som känner igen sig. En tanke är att folk som vet vilka som är med på bilderna får berätta om det så vi kan skriva ner det, säger Christer Ståhl.

Socialdemokraterna är fortfarande det parti som flest Åkersbor röstar på, även om ställningen i samhället inte är densamma. Samma dag som föreningen bildades år 1919 anmälde 32 personer sig som medlemmar och på kort tid hade medlemstalet stigit till 500, berättar Christer Ståhl.

I dag är det omkring 70 personer som är medlemmar, berättar Torbjörn Johansson som är föreningens nuvarande ordförande, nummer 19 i ordningen.

– Under vår hundraåriga historia så har medlemstalet gått både upp och ner, men det är även min bild att engagemanget var större förr. Vi har inga större problem att rekrytera till vår styrelse men det är klart att det inte regnar nya medlemmar över oss, speciellt inte yngre personer, säger Torbjörn Johansson.

Samhället har förändrats, säger han, vilket han tror är orsaken till att föreningslivet i stort upplever brist på medlemmar som vill och kan engagera sig.

– Det är ett högt tempo, många pendlar och måste få prioritera tiden som är kvar till familjen. Man kan så klart vara passiv medlem i en förening också, men ska man ha styrelseuppdrag och i förlängningen politiska uppdrag så kan man inte gå in för det med en klackspark. Det tar mycket av fritiden. Lyckas politiska partier inte rekrytera så har vi ett demokratiskt bekymmer, säger Torbjörn Johansson.

Han säger att föreningen har Åkers bästa för ögonen och att medlemmarna försöker fånga upp frågor som är viktiga på orten.

– Just nu känns skolan extra viktig. Skolan är en stor del i samhället, och vi vill att barnen och föräldrarna som bor i Åker ska välja skolan här. Det som sker nu, med all vandalisering som skapar oro, är ett stort bekymmer, säger Torbjörn Johansson.

Vad gör föreningen åt saken?

– För ett par år sedan när det var stökigt kring skolan var det vi som samlade föreningslivet. Nu vet jag att det pågår mycket arbete och jag hoppas att vi kan spela en roll där med.

Största parti i Åkers styckebruk

Socialdemokraterna fick 20,93 procent av rösterna i höstens val till Strängnäs kommunfullmäktige.

I valdistriktet Åker S röstade 33,24 procent på Socialdemokraterna och i Åker N var motsvarande andel 29,91.

I Åker S blev Sverigedemokraterna andra största parti och Moderaterna tredje, i Åker N var det tvärtom.

Källa: val.se

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

utställning
Relaterat