Johan Nordling. Foto:

Hundratals har skickat pengar till Johan Nordling

Strängnäs

I onsdags skadades Strängnäsbon Johan Nordling allvarligt i en motocrossolycka i USA. Redan nu har 340 000 tusen kronor samlats in för att betala för svenskens vård.

Johan Nordling åkte till Kalifornien tillsammans med sin sambo för att köra motocross. Men i onsdags gick det illa. Han skadades allvarligt, behövde opereras och hamnade i koma. Eftersom försäkringarna inte täcker den vård som behövs, valde familj och vänner omgående att starta en insamling.

En vän till familjen skrev ett inlägg på Facebook som nu har delats 1 254 gånger, och resulterat i flera nyhetsartiklar. Redan inom något dygn hade människor swishat eller fört över nära 340 000 kronor. Bland annat har en för familjen okänd Strängnäskvinna skickat 10 000 kronor.

Varenda krona kommer att behövas och mer därtill, enligt släktingen Fredrik Nola som tidningen har haft kontakt med under måndagen.

— Ambulanshelikopter, magnetröntgen, det handlar om obegripliga summor pengar. Det kostar för varje dag han behöver vara kvar på sjukhuset, säger han.

Gabriella Hallberg är jurist och arbetar med reseförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå. Hon säger att USA är ett av de dyraste länderna att bli allvarligt sjuk i.

— Kostnaderna brukar ligga omkring 50 000 kronor om dagen för intensivvård i USA. Därför är det viktigt att vara försäkrad, säger hon.

Hon berättar att hemförsäkringen täcker nödvändiga och skäliga kostnader vid akuta olycksfall. Men de allra flesta försäkringsbolag kräver att den som ska ägna sig åt aktiviteter där man utsätter sig för risker, till exempel vid sportaktiviteter, tecknar en kompletterande försäkring.

Enligt Fredrik Nola saknades en sådan försäkring, vilket nu är orsaken till familjens problem.

På Facebook har Johan Nordlings sambo skrivit ett långt meddelande där hon tackar alla som har skänkt pengar, och påminner om hur viktigt det är att dubbelkolla vad försäkringarna täcker inför en resa. I meddelandet skriver hon också att Johan Nordling har drabbats av permanenta hjärnskador och att det är oklart om han kommer att överleva.

Fredrik Nola berättar att Johan Nordlings föräldrar nu har anlänt till USA och kan hålla sambon sällskap vid sjukbädden.

— De håller hoppet uppe, men ingen vet vad som ska hända. Vi vet inte om han kommer att vakna igen eller hur han mår när han vaknar, säger Fredrik Nola.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäsolycka

Mest delat denna vecka

Relaterat