Riagårdens samlingssal badar i vårsolens ljus. Inga-Lill Eriksson och Ulla Persson, frivilliga tantiorer från Åker Länna församling, håller som bäst på att duka fram fika till dagens andakt. Att det skramlar om porslinet är inget som bekommer huskatten Ida ett par meter bort. Hon ligger skönt utsträckt på en vadderad stol och lyfter knappt märkbart på ena ögonlocket när tidningen hälsar på.

– Ida är verkligen en cool katt. Hon brukar ofta ligga i en av sofforna i entrén och hon är mycket uppskattad av både boende och personal, säger Sari Bohman som är enhetschef på äldreboendet.

Var Ida egentligen hör hemma och vad hon är av för ras är mer oklart. Säkert är dock att hon sedan flera år tillbaka dagligen hänger på Riagården.

Artikelbild

– I morse när jag kom satt Ida och väntade på att jag skulle öppna dörren. Hon passar på att slinka in och ut när folk kommer och går. Det är en självständig katt som gärna fattar egna beslut, konstaterar Sari Bohman.

En halv trappa ned i byggnaden har Ida en egen kattlåda och personalen ställer dagligen fram mat till henne. Nattetid brukar hon tillbringa i det fria, för att återvända lagom till det att morgonpersonalen anländer.

När medarbetarna då och då lägger upp en bild på sin fyrfota kollega på sociala medier låter inte kommentarerna vänta på sig. Genomgående positiva sådana, ofta tryfferade med mängder av hjärtan. Att påstå att Ida är en sällsamt älskad kisse är en underdrift.

Hur är Ida att ha här på Riagården?

Artikelbild

– Ida är väldigt personlig och hon bestämmer själv när hon vill kela. När vi har aktiviteter här i samlingssalen dyker hon ofta upp för att sällskapa med våra boende, berättar Sari Bohman och fortsätter:

– Jag tror att hon är bra för såväl personal, som boende och deras anhöriga. Ida är en glädjespridare och så är hon dessutom väldigt söt och snäll. Jag har aldrig hört talas om att hon rivit någon.

Ida har några egna favoriter bland de boende på Riagården som hon gärna är med. Vill hon hälsa på hos någon speciell ställer hon sig utanför deras lägenhetsdörr. Står den redan öppen så brukar hon kliva in utan jamprocedur.

– Det är en jättegullig katt. Så egen men ändå jättesocial, intygar Inger Svedrin.

Hon är en av de lyckligt utvalda som brukar föräras med hembesök av Ida.

– Hon kikar in till mig ibland när jag har dörren öppen. Det är himla mysigt. Vi som bor här gillar Ida och jag hoppas att hon tycker om oss, säger Inger Svedrin.

EKTV: Spana in Katten Ida som myser med hela Riagården.