Armband pärlas och säljs till förmån för Johan Nordling – ett av många initiativ som samlar in pengar för hans sak. Foto:

Insamlingen till Nordling överskrider nu en miljon

Strängnäs

Privatpersoner och näringsliv skänker pengar till familjen Nordling, som har stora kostnader framför sig. Nu har insamlingen nått över en miljon kronor, berättar storasyster Sofia Hamelin.

På olika sätt samlar framför allt Strängnäsbor och lokala företag ihop pengar som kommer att behövas, när sjukvård och hemtransport för Johan Nordling ska betalas. Delar av intäkterna skänks, produkter och tjänster auktioneras ut och i flera butiker finns insamlingsbössor för ändamålet.

— Jag är så glad att bo i Strängnäs. Det känns verkligen som att hela staden sluter upp, säger Camilla Brandt, en av Johan Nordlings vänner.

Pengarna kommer från även andra håll i landet och världen, bland annat från de cross- och lastbilsvärldar som Johan Nordling varit en del av. Sammantaget har insamlingen nu nått över en miljon kronor.

Vill du också bidra?

I Facebook-gruppen #kämpapuffen och på hemsidan kampapuffen.nu berättar många om de initiativ som pågår för att samla in pengar till Johan Nordlings familj. Där finns också information om insamlingen, för den som vill själv vill bidra ekonomiskt.

På hemsidan listas också företag som bidragit eller bidrar med pengar till Johan Nordling.

Det pågår också en amerikansk insamling.

Johan Nordling hade vid olyckstillfället ingen försäkring som täcker kostnaderna som uppstått. Varje dag växer sjukhusräkningen. Och det är ännu oklart hur länge han måste stanna på sjukhuset, innan han bedöms vara tillräckligt stark för att klara flygningen till Sverige. Om han kan resa med ett sjukvårdsteam med vanligt reguljärflyg beräknas kostnaden till 100 000–300 000 kronor, enligt storasyster Sofia Hamelin, beroende på om han kan resa sittandes eller om han behöver transporteras liggandes.

— Men om tiden går och vi inte kommer till den möjligheten kan vi behöva ett flygplan som klarar av intensivvård på ett annat sätt. Då handlar det om 1–3 miljoner kronor. Blir det den billiga varianten så klarar vi det precis i nuläget men då finns det inga kvar till sjukhusräkningen, säger hon.

Detta har hänt

Här kan du läsa tidigare artiklar om Johan Nordling:

11/10: Strängnäsbon Johan Nordling skadas allvarligt i en motocrossolycka i Kalifornien. Han förs till sjukhus och opereras för skadorna. Komplikationer uppstår under operationen och Johan Nordling hamnar i koma. I en artikel publicerad den 13 oktober beskrivs läget som kritiskt.

13/10: En vän till Johan Nordling skriver om olyckan i sociala medier och uppmanar människor att skänka pengar, då kostnaden för vård och transport till Sverige hamnar på familjen. På bara något dygn hade 340 000 kronor samlats in.

19/10: Tidningen rapporterar att flygbolaget SAS gör ett undantag från sina egna ombokningsregler för att hjälpa familjen. Läget för Johan Nordling är oförändrat, omkring 400 000 kronor har samlats in.

23/10: Tidningen rapporterar om några av de många sätt som pengar samlas in genom. Vänner och för familjen okända människor bidrar på olika sätt. Johan Nordling har öppnat ögonen vid ett tillfälle, men läget är fortfarande allvarligt.

1/11: Johan Nordlings syskon berättar om tiden efter motocrossolyckan i en lång intervju. Johan Nordling har gjort flera medicinska framsteg och läkare har uttalat sig positivt om framtiden. Insamlingen har nått omkring 900 000 kronor, men sjukhuskostnaderna skenar.

6/11: Tidningen rapporterar att antalet anmälningar till det så kallade Puffen-racet, en träningstävling i motocross till förmån för Johan Nordling den 18 november, har slagit i taket.

Läs också

( 3 st )

Mest delat denna vecka

Relaterat