Jacob Högfeldt (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Jacob Högfeldt tar emot protestlistorna från Facebook-grupp

Strängnäs

En lista med minst 2 700 namnunderskrifter kommer att sent på fredag eftermiddag lämnas in till kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

— Vi har inte hunnit sammanställa allt, säger Roger Steen, drivande i Facebook-gruppen Rädda Landsbygden i Strängnäs på onsdagen.

Barn- och utbildningsnämnden (BUN) beslutade den 28 november om nedläggning av skolorna i Fogdö, Härad, Länna och Tosterö plus att Stallarholmen förlorar sitt högstadium.

Kommunstyrelsen gick följande dag på samma linje.

Nästa steg är att kommunfullmäktige verkställer beslutet den 18 december. Men det är något som gruppen, eller snarare rörelsen, Rädda landsbygden försöker avstyra (åtminstone på sikt).

Deras ambition är att få en folkomröstning till stånd. Då krävs att tio procent av kommunens röstberättigade medborgare skriver under en lista.

— I måndags hade vi kommit upp i över 2 000 namn, men det tickar in nya hela tiden, säger Roger Steen.

Vansöbon har själv dragit sitt strå till namnstacken.

— Bland annat på mötet vi hade i Fogdös sockenstuga i slutet av november och sedan på julmarknaden i bygdegården, säger Roger Steen.

Platser som listor legat ute på är bland annat Ica Granbecks, Willys, Aspö lanthandel och Solåkers handelsträdgård på Selaön.

— Men vi har också stått på stan i Strängnäs och knackat dörr lite varstans. Jag har till exempel varit runt till varenda hus här i Merlänna, säger Carina Källkvist, Lännabo och talesperson för den grupp på fem–tio personer som uppsöker kommunhuset den 8 december.

— Vi träffar helst en representant per parti. Jacob Högfeldt (M), Ragnar Lindén (MP) och Mia Nerby (C) har jag fått klartecken ifrån hittills, säger Carina Källkvist.

Exakt hur många namn får ni ihop?

— Jag kan garantera att det blir minst 2 700 i varje fall. Under torsdagskvällen ska jag och en person till från den här gruppen sätta oss ner för en summering. Då måste vi också kolla att alla som skrivit under fyllt i samtliga de uppgifter som krävs. Jag skulle säga att det har gått över förväntan.

Jacob Högfeldt säger så här apropå fredagens möte:

— Det stämmer att jag ska träffa representanter för den här gruppen och ta emot listor. Vilka andra politiker som är klara kan jag inte uttala mig om.

Läs mer om dessa ämnen

Jacob Högfeldt (M)skolutredningen