Jessica Öhrns idrottskarriär som innebandyspelare kröntes med SM-guld och hon har även haft en domarkarriär inom fotbollen som ledde henne långt. En rad skador gjorde dock att 44-åringens idrottsliga strävan övergått till att nå långt inom yrkeslivet, då främst i restaurangbranschen. 

– 2016 bestämde jag mig för att operera in en knäprotes. Då insåg jag att jag var tvungen att hitta något annat som gav lite puls. Jag har jobbat inom restaurangbranschen hela tiden men på en lugnare nivå. Nu är jag hovmästare på Steam Hotel i Västerås och har tidigare jobbat extra på Sundbyholms slott i Eskilstuna. 

I januari 2019 satte hon upp ett  tufft mål. Inom två år skulle hon servera på Nobelbanketten. 

Artikelbild

| Jessica Öhrn har övningsserverat vid två middagar i Stockholm stadshus.

Efter en ansökningsprocedur, inklusive utdrag ur belastningsregistret, och två provserveringar med 500 respektive 600 gäster i Blå salen, fick hon förra torsdagen veta att hon var klar för årets största fest.

– Har man inte serverat mat från silverfat tidigare så kan det vara svårt. Inte minst om man är ung och nervös. På Sundbyholms slott gör man det dock fortfarande så jag känner att jag fixar det.

Andra gången hon "provserverade" i stadshuset fick hon gå allra först nedför trappan. På tisdagkvällen hoppas hon dock gå längre bak i ledet. Att gå främst innebär visserligen att man syns bra i den direktsända tv-sändningen men också att serveringen ska ske längst bort från honnörsbordet.

– Det är helt okej om jag får servera vatten vid ett sidobord men min magkänsla säger att jag kommer att få servera mat. Drömmen är förstås att få servera vid honnörsbordet.

Artikelbild

| Strängnäsprofilen Jessica Öhrn kan snart addera en udda merit på sitt cv.

Serveringsstyrkan består av cirka 350 personer. Vissa serverar mat, andra vin eller vatten. Vem som gör vad avslöjas inte förrän de är på plats. Klockan 12.30 på tisdag inleds det historiska arbetspasset som slutar antingen klockan 23 eller 02 beroende på arbetsuppgift.

Jessica Öhrn har hållit Nobeljobbet hemligt utanför den närmaste kretsen. Inom familjen har det kommit olika reaktioner. 

– I lördags fick jag ett sms från sonen. Han hade skickat ett filmklipp som visar när en servitör tappar mat på ryggen på en av gästerna vid förra årets bankett. Lite taskigt, men jag är trygg i mig själv. Händer det något sånt får man hålla färgen och låtsas som ingenting.

Tappa mat på en gäst är det värsta som kan hända?

– Nej, det värsta vore att trilla i trappan med desserten. Men jag är taggad och tror att det kommer att gå bra.